New York Times: Ερωμένη του διευθυντή της CIA η βασίλισσα Φρειδερίκη

Φως σε μερικές άγνωστες σελίδες της ελληνικής μεταπολεμικής ιστορίας ρίχνει δημοσίευμα των σημερινών, κυριακάτικων New York Times, σύμφωνα με το οποίο η βασίλισσα της Ελλάδας διατηρούσε παράνομο ερωτικό δεσμό με τον περιβόητο διευθυντή της CIA, 'Αλλεν Ντάλες.Ο 'Αλλεν, αδελφός του Αμερικανού υπουργού των Εξωτερικών Τζων Φόστερ Ντάλες, ήταν επικεφαλής της CIA τα χρόνια 1953-61 και θεωρείται ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση της αμερικανικής πολιτικής στην διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Συγχρόνως, ο Ντάλες είχε φήμη γυναικοκατακτητή.

«Ενώ ο τελευταίος αρχηγός της CIA Ντέβιντ Πετρέους παραιτήθηκε για μια εξωσυζυγική σχέση, γράφει η αμερικανική εφημερίδα, “ο 'Αλλεν Ντάλες, είχε σύμφωνα με την αδελφή του, τουλάχιστον εκατό”».«Μία από αυτές τις σχέσεις ήταν με την βασίλισσα Φρειδερίκη, συνεχίζει το δημοσίευμα. Το 1958 ήρθε στις Ηνωμένες Πολιτείες σε μια περιοδεία με τον γιο της, τον μελλοντικό βασιλιά Κωνσταντίνο Β. Ενώ το ταξίδι της έφτανε προς το τέλος του, ανακοίνωσε χωρίς εξήγηση ότι θα έμενε για μια ακόμη εβδομάδα.

Επισκέφτηκε την Ουάσιγκτον, όπου συζήτησαν... "πνευματικές αξίες" με τον Πρόεδρο Αιζενχάουρερ στο Οβάλ Γραφείο και στη συνέχεια επισκέφθηκε τον Ντάλες στην έδρα της CIA έδρα.

Έμειναν οι δυο τους στο γραφείο του για σχεδόν μία ώρα, όταν ένας βοηθός χτύπησε την πόρτα. Όπως δεν πήρε καμία απάντηση, μπήκε στο γραφείο και το βρήκε άδειο, αλλά άκουσε... θορύβους από το διπλανό δωμάτιο. Αργότερα βγήκαν από αυτό ο Ντάλες με την Φρειδερίκη. Στην επιστροφή με το αυτοκίνητο στην Ελληνική Πρεσβεία, η βασίλισσα παρουσίασε έναν λόγο για τον οποίο οι ελληνο-αμερικανικές σχέσεις ήταν τόσο ισχυρές: "Αγαπάμε αυτόν τον άνθρωπο” αναφώνησε».

Σημειώνεται ότι ο πανίσχυρος αρχηγός της CIA Άλλεν συνήθιζε να επισκέπτεται την Ελλάδα, σε κρουαζιέρες στο γιοτ του Σταύρου Νιάρχου, παρέα με την στενή του φίλη βασίλισσα Φρειδερίκη. Σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post»(4-1-1976), «ο Άλλεν Ντάλλες ήταν προσωπικός φίλος της Φρειδερίκης, και η Αυλή χρησιμοποιήθηκε συχνά από τη CIA για πολιτικούς ελιγμούς στην Ελλάδα […] Η CIA διέθεσε χρήματα για να επηρεάσει τα αποτελέσματα όλων των εκλογών που είχαν διεξαχθεί στην Ελλάδα», μετά το τέλος του εμφυλίου.


Ο Ντάλες έδωσε την έγκριση στην CIA για την ανατροπή της κυβέρνησης του Ιράν το 1953 και της κυβέρνησης της Γουατεμάλας το 1954. Στη συνέχεια, πρωτοστάτησε στην κίνηση για την ανατροπή του Σουκάρνο στην Ινδονησία το 1958, κατέστρωσε τα σχέδια για τη δολοφονία του Πατρίς Λουμούμπα στο Κογκό και χρησιμοποίησε την αμερικανική μαφία στις απόπειρες εξόντωσης του Φιντέλ Κάστρο.

Εγκαινίασε τις κατασκοπευτικές πτήσεις των αεροσκαφών U ­ 2, ένα από τα οποία καταρρίφθηκε στην ΕΣΣΔ το 1960 και κατάφερε να κρατήσει την θέση του και μετά το 1960, όταν ο Τζων Κένεντι εκλέχθηκε πρόεδρος των ΗΠΑ. Απομακρύνθηκε μετά το φιάσκο της εισβολής στον Κόλπο των Χοίρων στη Κούβα, το 1961.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'