Το μεγάλο κύμα UFOs του 1954 στην Ελλάδα

Το 1954 είναι η χρονιά που θα κάνει την εμφάνιση του το πρώτο μεγάλο κύμα UFOsπαγκοσμίως με επίκεντρο την Νότια Ευρώπη και την Νότια Αμερική. Είναι η χρονιά που μικρά πράσινα ανθρωπάκια εμφανίζονται σχεδόν σε καθημερινή βάση στην Γαλλία και είναι η χρονιά που άγνωστα ιπτάμενα αντικείμενα θα σταθμεύουν πάνω από στρατηγικής σημασίας βάσεις στην Αμερική και την Γαλλία.
Επίσης ήταν η χρονιά που η επιτροπή για τον Άρη – αφού παρακολούθησε εκατοντάδες μέτρων του φιλμ που τράβηξε η ειδική επιτροπή κατά την διάρκεια της αντίθεσης του Άρη – ανήγγειλε ότι κάποιο είδος ζωής υπάρχει πάνω σε αυτόν τον πλανήτη. Τον Αύγουστο, τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του `54 σκόρπιες αναφορές από Πορτογαλία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία μιλούσαν για ανθρωπάκια σε φωτεινά σκάφη, που σταματούσαν μόνο στιγμιαία εδώ και εκεί, και μετά ανυψώνονταν στον ουρανό το ίδιο αθόρυβα και πάλι όπως είχαν έρθει, και τέλος ήταν η χρονιά που εξαιτίας του όγκου ντοκουμενταρισμένων αναφορών που κατέφθαναν στην APRO (Aerial Phenomena ResearchOrganization), από την Νότια Αμερική και κυρίως Βενεζουέλα και Βραζιλία, υποχρέωσε τους CoralJim Lorenzen (ιδρυτές της APRO το 1952 στο Sturgeon Bay , Wisconsin), να μιλήσουν για ολοφάνερη έξωθεν στενή παρακολούθηση!   Μέσα σε όλα αυτά η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να είναι στο περιθώριο. Το αρχείο που βρήκε η ομάδα Ερ.Ε.Ν.Ζω για εκείνη την περίοδο είναι πλούσιο ενώ εντύπωση προκαλούν δύο πράγματα. Πρώτον η αναφορά του 84χρονου Κορομηλά από το Αίγιο που θεωρείται η πρώτη καταγεγραμμένη στην ελληνική UFOλογία το 1954, στην πραγματικότητα δεν είναι, καθώς έχουν προηγηθεί πολλές άλλες τις οποίες θα δούμε παρακάτω, και δεύτερον ότι τότε καταγράφετε και η πρώτη εμφάνιση του Mothman στην Ελλάδα και συγκεκριμένα πάνω από την Κω!
Την δεκαετία του `50 η Ελλάδα ήταν μια χώρα σε ερείπια κυρίως λόγω του Β` Παγκοσμίου Πολέμου και εν μέρει από τον Εμφύλιο Πόλεμο (1946-1949). Η Ελλάδα ήταν φτωχή γεωργική χώρα με ελάχιστες υποδομές, μικρή βιομηχανική παραγωγή, και σχεδόν ανύπαρκτο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο. Τα ραδιόφωνα ήταν πολύ σπάνια στην ύπαιθρο, και μόνο μετά από 20 περίπου χρόνια η τηλεόραση θα γίνει δημοφιλής σε αστικές περιοχές. Το μόνο σχετικά αξιόπιστο μέσω ενημέρωσης ήταν οι εφημερίδες. Έτσι η μόνη πηγή πληροφόρησης για εμφανίσεις UFOs ήταν ο τοπικός τύπος, αν και συνήθως οι πληροφορίες και οι αναφορές ήταν στρεβλωμένες και χωρίς ουσιαστικές λεπτομέρειες, λόγω έλλειψης γνώσεων σχετικά με τα UFOs. Παρακάτω είναι τα περισσότερα από τα γνωστά ελληνικά περιστατικά του 1954:

Τα περιοδικά στην Ιταλία είχαν μόνιμα το 1954 εξώφυλλα με πράσινα ανθρωπάκια, προσγειώσεις UFO και απαγωγές. Το ίδιο συνέβη και στα υπόλοιπα κράτη της Ν. Ευρώπης και Ν. Αμερικής
-6 Οκτωβρίου: ένα τηλεγράφημα από το τοπικό αστυνομικό τμήμα της Λέσβου αναφέρει ότι στις 15:15μ.μ, ο πρόεδρος και οι κάτοικοι της κοινότητας Βρίσα, είδαν ένα αντικείμενο σαν μικρό αστέρι, που κινούνταν πάνω από το χωριό για ένα τέταρτο της ώρας. Στις 3:30 θα κινηθεί ΒΔ και τελικά εξαφανίστηκε δυτικά.
-8 Οκτωβρίου: ένα άλλο τηλεγράφημα από την ίδια πηγή αναφέρει ότι στις 6:00μ.μ. ένα φωτεινό αντικείμενο με «ουρά» αναφέρθηκε να κινείται πάνω από το χωριό Ανεμότια. Το αντικείμενο ήταν τόσο μεγάλο όσο η πανσέληνος ενώ έκπεμπε λευκές και χρυσές ακτίνες φωτός. Μετά από 3 λεπτά κινήθηκε ΒΑ και εξαφανίστηκε.

-9 Οκτωβρίου: και πάλι στο νησί της Λέσβου, ο κ. Σ. Χοριατέλλης με τον 12 ετών γιο του, ήταν για κυνήγι κοντά στο χωριό Στύψη όταν είδαν ένα φωτεινό αντικείμενο σχήματος πούρου να κινείται οριζόντια. Στη συνέχεια το αντικείμενο άρχισε να κινείται κάθετα, και ταυτόχρονα χωρίστηκε σε δυο τμήματα. Τα δυο τμήματα εξακολούθησαν να έχουν το ίδιο σχήμα πούρου, και συνέχισαν να κινούνται διατηρώντας μια σταθερή απόσταση μεταξύ τους. 

-12 Οκτωβρίου: στο χωριό Αγ. Γεώργιος, στο βουνό του Πηλίου στην Θεσσαλία, ο κ. Ηλίας Βογιατζής, κατά την διάρκεια της νύχτας εντόπισε ένα φωτεινό αντικείμενο που είχε ομοιότητα με ένα πούρο. Το αντικείμενο κινήθηκε από την ανατολή προς την δύση σχετικά με αργή ταχύτητα και εξαφανίστηκε στον ορίζοντα.

-15 Οκτωβρίου: και πάλι ένα τηλεγράφημα από το τοπικό αστυνομικό τμήμα της Αγιάσος Λέσβου, αναφέρει ένα φωτεινό αντικείμενο με μάρτυρες εκατοντάδες κατοίκους της περιοχής. Το αντικείμενο ήταν στρογγυλό και βρισκόταν σε ύψος περίπου 2-3 χιλιομέτρων, για μισή ώρα. Στην συνέχεια εξαφανίστηκε, για να επανεμφανιστεί μετά από 10 λεπτά, όπου χωρίστηκε σε 2 διαφορετικά τμήματα, και εξαφανίστηκαν σε διαφορετικές κατευθύνσεις. 

-17 Οκτωβρίου: στο Δοξάτο, Βόρεια Ελλάδα, η κ. Αθηνά Γελεμίρη (οδοντίατρος), και η κ. Σοφία Καπαούρα, παρατήρησαν την ανατολή ένα αντικείμενο να κινείται σε κύκλους. Το αντικείμενο στην αρχή ήταν κόκκινο, αλλά μετά άλλαζε χρώματα καθώς κινούνταν. Μετά από 5 λεπτά εξαφανίστηκε στον ορίζοντα. Το ίδιο ή παρόμοιο αντικείμενο παρατηρήθηκε επίσης από εκατοντάδες κατοίκους του γειτονικού χωριού Χωριστή.

-23 Οκτωβρίου: μια υποτιθέμενη προσγείωση UFO αναστατώνει τους κατοίκους των χωριών στην περιοχή του Διδυμοτείχου. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των  τοπικών βοσκών, δυο UFO σε σχήμα πούρου προσγειώθηκαν σε ένα συγκεκριμένο σημείο, και αφού έμειναν στο έδαφος για 20 περίπου λεπτά απογειώθηκαν με απίστευτη ταχύτητα. 

-26 Οκτωβρίου: στο χωριό Αντιμάχεια στην Κω, η κ. Ειρήνη Σαρρή και ο κ. Σωκράτης Καραλιάμης, είδαν ένα ιπτάμενο αντικείμενο να εκπέμπει ένα εκτυφλωτικό φως. Το UFO είχε σχήμα καλαθιού και κατεύθυνση προς Αντιμάχεια, αλλά ξαφνικά άλλαξε πορεία και απομακρύνθηκε. 

Την ίδια νύχτα έχουμε ένα πολύ σημαντικό γεγονός, το οποίο όμως δεν μας δίνει πολλές πληροφορίες και αναφέρετε στο ίδιο απόκομμα εφημερίδας με την παραπάνω είδηση. Σύμφωνα με έναν άλλο κάτοικο της Αντιμάχειας, τον κ. Γιώργο Κακαμούντη, ένας «φτερωτός άνθρωπος» παρατηρήθηκε να διασχίζει τον ουρανό πάνω από το χωριό, περίπου την ίδια ώρα με το φωτεινόUFO. Ο μάρτυρας τρομοκρατημένος αναζήτησε κρησφύγετο σε μια κοντινή εκκλησία, όπου έμεινε για μεγάλο χρονικό διάστημα, φοβισμένος από την εξαιρετική αυτή συνάντηση (πιθανόν η πρώτη καταγεγραμμένη εμφάνιση Mothman στην Ελλάδα).


-27 Οκτωβρίου: ένας γιγάντιος φωτεινός δίσκος εντοπίστηκε πάνω από την πόλη της Ρόδου. Για 5 λεπτά έκανε ελιγμούς πάνω από την πόλη, και στην συνέχεια εξαφανίστηκε με τεράστια ταχύτητα. Πρώτος μάρτυρας ήταν ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου Ακροπόλ, Εμμανουήλ Μανωλάκης, ο οποίος έμεινε έκπληκτος και κάλεσε τον Κωνσταντίνο Βαλσάμη, Φλώρα Σταματάκη, Φώτης Φωτάρας, Νικος Χαιδευτόπουλος, Ηλίας Σταματάκης και πολλοί άλλοι, μεταξύ τον οποίον και ένας τοπικός αστυνομικός. 

-1 Νοεμβρίου: Πύργος Ηλείας, ο μάρτυρας κ. Θεοδωράτος, είδε στον ουρανό πάνω από τα προάστια της πόλης, στις 6:00π.μ ένα παράξενο φωτεινό σώμα με απροσδιόριστη μορφή, σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα. Το περίεργο αντικείμενο κινούνταν με ιλιγγιώδη ταχύτητα από την δύση προς τον νότο, και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα εξαφανίστηκε στον ορίζοντα του Ιονίου.

-7 Νοεμβρίου, 4:45π.μ: κοντά στο χωριό  Ίσωμα στην Πάτρα, μια ομάδα κυνηγών που βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητο είδαν ένα φωτεινό αντικείμενο να κινείται προς βορρά. Ο οδηγός σταμάτησε το αυτοκίνητο και όλοι βγήκαν έξω να δουν το αντικείμενο. Το αντικείμενο εξέπεμψε ξαφνικά ένα ισχυρό φλας, που φώτισε ολόκληρη την περιοχή. Μετά από λίγα δευτερόλεπτα, το αντικείμενο αφήνοντας μια ροζ ουρά, εξαφανίστηκε προς το βουνό Ερύμανθος με τεράστια ταχύτητα.

-7 Νοεμβρίου: στις 10:30μ.μ. ο Νικόλαος Διαμαντής, νοσοκόμος και ο Α. Γιαπράκης, έμπορος, είδαν στον ουρανό την νύχτα, ένα ασημί ιπτάμενο δίσκο, με μέγεθος λίγο μικρότερο από την πανσέληνο, να κινείται πάνω από τον Παγασητικό κόλπο, στο Βόλο. Ο δίσκος περιστρεφόταν με μεγάλη ταχύτητα, και μετά από λίγο εξερράγη με ένα κούφιο θόρυβο. Στο σημείο της έκρηξης σχηματίστηκε ένα σύννεφο. Το σύννεφο ήταν τόσο λαμπρό, ώστε σύμφωνα με τους μάρτυρες, ολόκληρος ο ουρανός φωτίστηκε. 

-11 Νοεμβρίου: ο κ. Νίκος Στεφανόπουλος, ανέφερε ότι στις 6:20 το πρωί και καθώς οδηγούσε, μεταξύ Φαλήρου και Αθήνας, πως είδε προς την κατεύθυνση της Ελευσίνας, ένα φωτεινό UFO που εξαφανίστηκε μετά από λίγο. 

-11 Νοεμβρίου: στο χωριό Πλαγιάρι κοντά στα Γιαννιτσά και κοντά στο Όρος Πάικο, πολλοί κάτοικοι μεταξύ τον οποίον και ο τοπικός ιερέας Νικόλαος Έξαρχος, είδαν για 2-3 λεπτά ένα μεγάλο ιπτάμενο δίσκο, να εκπέμπει συνεχώς φωτεινές λάμψεις.

-12 Νοεμβρίου: στις 17:00μ.μ. στην πλατεία Κάνιγγος στην Αθήνα ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων είδαν και σε ένα ύψος περίπου 10.000 μέτρων, ένα στρογγυλό ασημί αντικείμενο που στάθηκε για 5 λεπτά και τελικά κινήθηκε προς τα πάνω μέχρι που χάθηκε. Γύρω από το αντικείμενο ήταν ορατό ένα είδος «παγωμένων καυσαερίων» όπως και από τα αεροπλάνα τζετ.

-16 Νοεμβρίου: στην Χάλκη, Δωδεκάνησα, οι αγρότες Γιώργος Σπύρου, και ο Μήτσος Δημητρίου, επέστρεφαν σπίτι από τα χωράφια, όταν ξαφνικά είδαν στον ουρανό ένα φωτεινό αντικείμενο να κινείται με μεγάλη ταχύτητα. 

-20 Νοεμβρίου: η επόμενη αναφορά είναι ίσως η πιο γνωστή και ο λόγος είναι ότι θεωρείται (λανθασμένα)  η πρώτη καταγεγραμμένη εμφάνιση UFO στην χώρα μας. Κοντά στο Αίγιο στις 7:00π.μ. ο 84 ετών, Ηλίας Κορομηλάς, ήταν στο χωράφι του στην περιοχή Βουλομένη, όταν παρατήρησε ένα μικρό αντικείμενο το οποίο έμοιαζε με μικρό αυτοκίνητο, σε απόσταση 100 μέτρων. Ο Κορομηλάς έτρεξε να προειδοποιήσει τον οδηγό του «αυτοκινήτου» ότι υπάρχει μια απότομη πλαγιά μπροστά του, αλλά όταν πλησίασε, ξαφνικά, το «αυτοκίνητο» απογειώθηκε χωρίς καθόλου ήχο μέσα σε σκόνη και χάθηκε στον ουρανό. Ο Κορομηλάς δήλωσε αργότερα ότι το «αυτοκίνητο» είχε σκούρο χρώμα, είχε 2 τροχούς, και ήταν 1,5 x 2 σε μέγεθος και 1 μέτρο ύψος. Θεώρησε το όλο γεγονός υπερφυσικό.

Αυτές είναι μερικές αναφορές UFO από αρχεία εφημερίδων. Το σίγουρο είναι ότι πολλά ακόμα περιστατικά έλαβαν χώρα στην Ελλάδα κατά την διάρκεια του μεγάλου κύματος του 1954.              


ΠΗΓΗ:
Εφημερίδα Ακρόπολη, 7 Οκτωβρίου 1954
Εφημερίδα Μακεδονία, 9 Οκτωβρίου 1954
Εφημεριδα Ελληνικός Βορράς, 10 Οκτωβρίου 1954
Μακεδονία, 13 Οκτωβρίου 1954
Ακρόπολη, 16 Οκτωβριου 1954
Μακεδονια, 19 Οκτωβρίου 1954
Ελληνικός Βορράς, 20 Οκτωβρίου 1954
Ελληνικός Βορράς, 30 Οκτωβρίου 1954
Πατρίς, Πύργου, 2 Νοεμβρίου 1954
Ακρόπολη, 9 Νοεμβρίου 1954
Ακρόπολη, 11 Νοεμβρίου 1954
Μακεδονία, 12 Νοεμβρίου 1954
Ακρόπολη, 13 Νοεμβρίου 1954
Ελληνικός Βορράς, 20 Νοεμβρίου 1954
Πατρίς Πύργου, 26 Νοεμβρίου 1954
thechurchofufology
http://erenzw.blogspot.gr

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'