Ο Μυθικισμός λογοκρίνεται!

Θεοκρατικός δάχτυλος ακυρώνει την παρουσίαση του βιβλίου!







Live your… Mythicism in Greece!



Σήμερα Παρασκευή 14 Ιουνίου ενημερώθηκα από τον υπεύθυνο πολιτισμού του Δήμου Παπάγου-Χολαργού ότι η προγραμματισμένη κεντρική παρουσίαση του νέου μου βιβλίου με τίτλο «Το πρόβλημα της ιστορικότητας του Ιησού: Το ρεύματων Μυθικιστών» θα πρέπει να ακυρωθεί. Αιτία οι έντονες πιέσεις που ασκήθηκαν τις τελευταίες ημέρες στον δήμαρχο από «εκκλησιαστικούς παράγοντες», που ενοχλήθηκαν από το περιεχόμενό του έργου!

Με αυτό τον τρόπο η λογοκρισία και το κυνήγι των ιδεών έκαναν για ακόμα μια φορά την εμφάνισή τους στην Ελλάδα, την τελευταία χώρα στην Ευρώπη που εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από ένα έντονο θεοκρατικό καθεστώς, εδώ όπου ο διαχωρισμός κράτους και εκκλησίας αποτελεί εδώ και δεκαετίες όνειρο απατηλό.

Η στάση που επέλεξα να τηρήσω (μαζί με τις εκδόσεις Δαιδάλεος) απέναντι στο αίτημα των υπευθύνων του δήμου ήταν απολύτως ήπια. Θα ήμουν άλλωστε αφελής αν δεν ανέμενα αντιδράσεις από την έκδοση ενός έργου που αναδεικνύει για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα άγνωστο ζήτημα καταδικασμένο να χαρακτηριστεί… «απαγορευμένο». Παρ’ όλα αυτά, δεν μπορώ να πω πώς στεναχωρήθηκα και ιδιαίτερα με αυτή την εξέλιξη, καθώς –με όσα κακά και στραβά έχει η εποχή που ζούμε- στις μέρες μας οι απόπειρες λογοκρισίας (σε συνδυασμό με τις ευκολίες που μας προσφέρει η τεχνολογία) πετυχαίνουν συνήθως τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα σε σχέση με όσα οραματίζονται αρχικά οι εμπνευστές τους. Ήδη αρκετά διεθνή Μυθικιστικά δίκτυα μου έχουν ζητήσει αναλυτικές πληροφορίες για το τι ακριβώς συνέβη με την προγραμματισμένη παρουσίαση του βιβλίου, χώρια την έκταση που θα πάρει το θέμα στην εγχώρια ειδησεογραφία.  

Είναι λοιπόν δεδομένο ότι η κυκλοφορία του βιβλίου θα συνεχιστεί κανονικά, όπως επίσης είναι δεδομένο ότι κεντρική βιβλιοπαρουσίαση θα πραγματοποιηθεί. Όχι την προσεχή Δευτέρα 17 Ιουνίου, αλλά σίγουρα μία από τις επόμενες ημέρες (πιθανότατα την προσεχή Πέμπτη 20 Ιουνίου – θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις για την ακριβή ημερομηνία και τον τόπο από το meta-journalist blog καθώς επίσης και από τη σελίδα των εκδόσεων Δαιδάλεος στο facebook).

Ξεκάθαρο όμως γεγονός είναι ότι ο Μυθικισμός ενοχλεί. Κι αυτό γιατί πριν ακόμα οι Μυθικιστικές ιδέες γνωρίσουν την αρμόζουσα διάδοση στη χώρα μας, έχουν ήδη καταφέρει να προκαλέσουν αντιδράσεις μέσω των δύο μεγάλων και διαφημισμένων events που έχουν ανακοινωθεί. Έτσι πέρα από την περίπτωση που προαναφέραμε, ας θυμηθούμε τι έγινε τον περασμένο Οκτώβριο με την προβολή του Μυθικιστικού ντοκιμαντέρ «Ο Μεσσίας του Καίσαρα» στο cinema «Μικρόκοσμος» στην Αθήνα (δείτε εδώ και εδώ).





Μηνάς Παπαγεωργίου (meta-journalist)
14/6/2013
http://meta-journalist.blogspot.gr

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'