Οι Γεζίντι - Yazidi - MΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ

Οι Yazidi (επίσης Yezidi, κουρδικά: ئێزیدی ή Êzidî) είναι μια κουρδική θρησκευτική ομάδα, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν μια αρχαία ετερόδοξη θρησκευτική αίρεση που συνδέονται με το Zωροαστρισμό και το Σουφισμό. Χαρακτηρίζονται ως Σατανιστές τόσο από τους μουσουλμάνους όσο και από τους χριστιανούς καθώς θεός τους είναι ο άγγελος παγόνι ο Μαλίκ Ταούς.

Επί του παρόντος ζουν κατά κύριο λόγο στην επαρχία Νινευή στο βόρειο Ιράκ..
Επιπλέον κοινότητες τους έχουν υπάρξει στην Αρμενία, τη Γεωργία, την Τουρκία και τη Συρία και ήταν σε ύφεση από τη δεκαετία του 1990, τα μέλη τους έχουν μεταναστεύσει στην Ευρώπη, κυρίως στη Γερμανία.
Η θρησκεία τους θεωρείται ως ένα εξαιρετικά συγκρητικό συγκρότημα από τοπικές δοξασίες Κούρδων που περιέχει στοιχεία Ζωροαστρισμού και το ισλαμικό δόγμα των Σούφι, εισήχθη στην περιοχή από Sheikh Adi ibn Musafir τον 12ο αιώνα.
Οι Yazidi πιστεύουν στο Θεό ως δημιουργό του κόσμου, ο οποίος τοποθετείται κάτω από τη φροντίδα των επτά ιερών όντων ή αγγέλους, ο επικεφαλής των οποίων είναι Melek Taus (Ελληνικά Μαλίκ Ταούς), ο Άγγελος Παγόνι.


Ιστορικά, οι Yazidi ζούσαν κυρίως σε κοινότητες σε περιοχές που είναι σήμερα στο Ιράκ, τη Συρία και την Τουρκία και είχαν επίσης σημαντικούς αριθμούς στην Αρμενία και τη Γεωργία. Ωστόσο, τα γεγονότα του 20ού αιώνα, έχουν οδηγήσει σε σημαντική δημογραφική μετατόπιση σε αυτές τις περιοχές, καθώς και τη μαζική μετανάστευση.
Κατά εκτιμήσεις του πληθυσμού αποτέλεσμα είναι ασαφές σε πολλές περιοχές, καθώς και εκτιμήσεις για το μέγεθος του συνολικού πληθυσμού διαφέρουν.
Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού Yazidi ζει στο Ιράκ, όπου αποτελούν μια σημαντική ιρακινή μειονοτική κοινότητα.
Οι εκτιμήσεις για το μέγεθος των κοινοτήτων αυτών διαφέρουν σημαντικά, μεταξύ 70.000 και 500.000. Είναι ιδιαίτερα συγκεντρωμένοι στο βόρειο Ιράκ στην επαρχία Νινευή. Οι δύο μεγαλύτερες κοινότητες βρίσκονται στο Shekhan, βορειοανατολικά της Μοσούλης, και στο Sinjar, στα σύνορα με τη Συρία 80 χιλιόμετρα δυτικά της Μοσούλης. Στο Shekhan είναι το ιερό του Sheikh Adi Ibn Musafir στο Lalish. Κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα η κοινότητα του Shekhan αγωνίστηκε για την κυριαρχία με την πιο συντηρητική κοινότητα Sinjar. Το δημογραφικό προφίλ είναι πιθανό να έχει αλλάξει σημαντικά από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ το 2003 και την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν.
Οι Yazidi στη Συρία ζουν κατά κύριο λόγο σε δύο κοινότητες, μία στη περιοχή Al-Jazira και η άλλη στο Κουρδικό Dagh. Ο πληθυσμός για τη συριακή κοινότητα Yazidi είναι ασαφής. Το 1963 η κοινότητα υπολογιζόταν σε περίπου 10.000, σύμφωνα με την εθνική απογραφή, αλλά οι αριθμοί για το 1987 ήταν διαθέσιμοι.
Μπορεί να υπάρχουν μεταξύ περίπου 12.000 και 15.000 Yazidi στη Συρία σήμερα, αν και περισσότερο από το ήμισυ των κατοίκων στη κοινότητα μπορεί να έχουν μεταναστεύσει από τη Συρία από το 1980.
Οι εκτιμήσεις περιπλέκεται ακόμη περισσότερο από την άφιξη 50.000 Yazidi προσφύγων από το Ιράκ κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ.
Η τουρκική κοινότητα Yazidi μειώθηκε απότομα κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα. Μέχρι το 1982 είχε μειωθεί σε περίπου 30.000, και το 2009 υπήρχαν λιγότερα από 500. Οι περισσότερες Τούρκοι Yazidi έχουν μεταναστεύσει στην Ευρώπη, κυρίως στη Γερμανία.
Εκείνοι που παραμένουν κατοικούν κυρίως στην πρώην καρδιά τους στο Tur Abdin εκτιμήσεις του πληθυσμού των κοινοτήτων στη Γεωργία και την Αρμενία ποικίλλουν, αλλά και αυτοί έχουν μειωθεί σοβαρά. Στη Γεωργία, η Κοινότητα μειώθηκε από περίπου 30.000 ανθρώπους σε λιγότερα από 5.000 κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990.
Οι αριθμοί στην Αρμενία μπορεί να ήταν κάπως πιο σταθεροί. Μπορεί να υπάρχουν περίπου 40.000 Yazidi ακόμα στην Αρμενία. Οι περισσότεροι Yazidi της Γεωργίας και της Αρμενίας  μεταφέρθηκαν στη Ρωσία, η οποία κατέγραψε έναν πληθυσμό 31.273 Yazidis στην απογραφή του 2002.
Αυτή η μαζική μετανάστευση έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μεγάλων κοινοτήτων της διασποράς στο εξωτερικό. Η πιο σημαντική από αυτές είναι στη Γερμανία, η οποία έχει τώρα μια κοινότητα Yazidi άνω των 40.000. Οι περισσότεροι είναι από την Τουρκία και πιο πρόσφατα από το Ιράκ και ζουν στις δυτικές πολιτείες της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και της Κάτω Σαξονίας.
Από το 2008 η Σουηδία έχει δει αρκετά μεγάλη αύξηση της κοινότητας των Yazidi Αποδήμων, η οποία είχε αυξηθεί σε περίπου 4.000 μέχρι το 2010, καθώς και μια μικρότερη κοινότητα υπάρχει στην Ολλανδία.
 Άλλες ομάδες της διασποράς ζουν στο Βέλγιο, τη Δανία, τη Γαλλία, την Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και την Αυστραλία. Αυτές έχουν συνολικό πληθυσμό πιθανώς λιγότερο από 5.000.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

ΑΟΡΑΤΟΣ για τα ΑΟΡΑΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'