Η Ρωσία καταλαμβάνει την Κριμαία (βίντεο) -Έκτακτες εξελίξεις στην Ουκρανία - Εισβολή Ρώσων στρατιωτών σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ

Τελευταία ενημέρωση 20:25
Ο υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος μεταβαίνει αύριο Κυριακή στη Μαριούπολη, όπου θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους των εκεί ελληνικών κοινοτήτων και στη συνέχεια θα επισκεφτεί το Κίεβο, όπου θα έχει συναντήσεις με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Ουκρανίας.


Την ίδια ώρα, χιλιάδες φιλορώσοι κάτοικοι περνούν συνεχώς τα σύνορα κι οδεύουν προς τις οικογένειες τους στη Ρωσία. Ο προσωρινός πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Αρσένι Γιατσένιουκ υποστήριξε πως η κυβέρνησή του δεν θα απαντήσει με βία στη ρωσική παρουσία στην Κριμαία, ωστόσο απαιτεί να φύγουν οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Στο μεταξύ, το «Έθνος της Κυριακής δημοσίευσε φωτογραφία η οποία απεικονίζει ουκρανούς νεοναζί να κρατούν ένα πανό συμπαράστασης στη Χρυσή Αυγή, λίγες ημέρες μετά από τη δολοφονία των δύο χρυσαυγιτών Μανώλη Καπελώνη και Γιώργου Φουντούλη στο Νέο Ηράκλειο. Η φωτογραφία τραβήχτηκε έξω από την ελληνική πρεσβεία στο Κίεβο. Υπενθυμίζουμε πως οι νεοναζί Ουκρανοί συμμετέχουν στη μεταβατική κυβέρνηση. Δείτε βίντεο:



Τελευταία ενημέρωση 19:50
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έχει ακόμα λάβει απόφαση για την αποστολή ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ντμίτρι Πεσκόφ. Νωρίτερα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Γκριγκόρι Καρασίν είχε δηλώσει πως η απόφαση της Άνω Βουλής να δώσει το πράσινο φως για την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων, όπως είχε ζητήσει ο ρώσος πρόεδρος, δε σημαίνει ότι θα εφαρμοστεί σύντομα.

Στο μεταξύ, το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP επισημαίνει πως τo κείμενο που εγκρίθηκε από τους ρώσους βουλευτές μιλά για ένα περιορισμένο στρατιωτικό σώμα με σκοπό να εγγυηθεί την ασφάλεια της Μαύρης Θάλασσας και των ρώσων πολιτών που ζουν στην Κριμαία. Το AFP εξηγεί πως η έκφραση «περιορισμένο στρατιωτικό σώμα» είναι η ίδια με αυτή που είχαν χρησιμοποιήσει το 1979 οι σοβιετικοί ηγέτες για να επέμβουν στρατιωτικά στο Αφγανιστάν. Το «περιορισμένο στρατιωτικό σώμα» είχε ανέλθει τότε σε 100.000 άντρες.

Τελευταία ενημέρωση 19:15
Την ώρα που οι εξελίξεις στην Ουκρανία είναι δραματικές και τα δεδομένα αλλάζουν από στιγμή σε στιγμή, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν αν συνεδριάσουν τη…Δευτέρα για να εξετάσουν τη στάση τους. Σε αυτή τη συνεδρίαση θα προεδρεύσει η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής κι Ασφάλειας, η άβουλη Κάθριν Άστον.

Κι όλα αυτά ενώ η ρωσική Άνω Βουλή συναίνεσε στο αίτημα του Βλαντιμίρ Πούτιν για την ανάπτυξη στρατευμάτων στην Ουκρανία και την ώρα που το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα για την αποστολή χιλιάδων στρατιωτών στην Κριμαία. Εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου δήλωσε πως η Ρωσία ευελπιστεί πως δεν θα υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης.

Δείτε βίντεο με την επέλαση των ρωσικών ελικοπτέρων στην Κριμαία, που θυμίζει σκηνές από το «Αποκάλυψη Τώρα»:


Russian Military Helicopters arrive in Crimea... από Thanasis_Damaliths


Τελευταία ενημέρωση 18:45
Περίπου 100 τραυματίες είναι το αποτέλεσμα των συγκρούσεων στο Χάρκοβο μεταξύ δεκάδων φιλορώσων ακτιβιστών και των υποστηρικτών της μεταβατικής κυβέρνησης της Ουκρανίας. Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, ακούστηκαν πυροβολισμοί αν και κανένας από τους τραυματίες δε φέρεται να φέρει τραύματα από σφαίρες, ενώ πλήθος συγκεντρωμένων κατέλαβαν το κτίριο όπου στεγάζεται το γραφείο του κυβερνήτη της περιοχής, υψώνοντας τη σημαία της Ρωσίας κι εκείνη του Χάρκοβο.

Την ίδια ώρα, αποφασίστηκε το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να πραγματοποιήσει νέα συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών απόψε στη Νέα Υόρκη. Πρόκειται για τη δεύτερη που συγκαλείται εκτάκτως σε διάστημα δύο ημερών και θα συμμετάσχουν οι πρεσβευτές των 15 χωρών μελών του Σ.Α. μετά από αίτημα της Βρετανίας.

Τελευταία ενημέρωση 18:15
Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε κι έλαβε, όπως αναμενόταν, την ομόφωνη έγκριση από το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας για την αποστολή ρωσικών στρατευμάτων στην χερσόνησο της Κριμαίας ύστερα από την απόρριψη της πρότασης της Ουκρανίας για διαπραγματεύσεις βάσει μιας συμφωνίας που θα εγγυόταν την εδαφική ακεραιότητά της. Το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή) της Ρωσίας θα ζητήσει από τον πρόεδρο Πούτιν να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της Ρωσίας στην Ουάσιγκτον.

Τελευταία ενημέρωση 17:45

Δείτε τις εικόνες που κατέγραψαν οι κάμερες ασφαλείας από τη εισβολή ρώσων στρατιωτών στο Κοινοβούλιο της Κριμαίας.



Τελευταία ενημέρωση 17:25
Συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ουκρανίας. «Η Ουκρανία δεν θα ενδώσει στις ρωσικές προκλήσεις στην Κριμαία», υποστηρίζει ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιάτσενιουκ. Συγκρούσεις ρωσόφιλων και φιλοδυτικών στο Χάρκοβο.

Τελευταία ενημέρωση 16:40
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε την έγκριση του Κοινοβουλίου για την χρήση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην Κριμαία λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στη περιοχή αυτή της Ουκρανίας και της απειλής για τη ζωή των Ρώσων πολιτών «μέχρι την εξομάλυνση της κοινωνικοπολιτικής κατάστασης στη χώρα αυτή».

Τελευταία ενημέρωση 16:10
Επιπλέον 6.000 στρατιώτες έφερε η Ρωσία σε ουκρανικό έδαφος τις τελευταίες ώρες. Οι ρωσικές δυνάμεις φέρεται να πολιορκούν την έδρα της ουκρανικής ακτοφυλακής στην Σεβαστούπολη, ύστερα από σχετική εντολή του υπουργού Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σόιγκου.

(Τελευταία ενημέρωση 15:59)

-Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατέθεσε το Σάββατο πρόταση στη ρωσική Βουλή, ζητώντας άδεια για την αποστολή ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην Κριμαία.
Ουκρανικές και ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται σε ετοιμότητα, ανήσυχη παρατηρεί τις εξελίξεις η διεθνής κοινότητα.

-Ένταση επικράτησε στο Χάρκοβο, όταν φιλορώσοι ακτιβιστές συγκρούστηκαν με υποστηρικτές της Nέας Oυκρανικής κυβέρνησης και επιχείρησαν να καταλάβουν το κτίριο όπου στεγάζεται το γραφείο του κυβερνήτη της περιοχής.

-Σε στενό κλοιό βρίσκεται η έδρα της ουκρανικής ακτοφυλακής στην πόλη της Σεβαστούπολης, στη χερσόνησο της Κριμαίας,καθώς πολιορκείται από περίπου 300 άνδρες οι οποίοι δηλώνουν ότι έχουν λάβει εντολή από το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η υπηρεσία συνοριοφυλακής της Ουκρανίας.
«Βρίσκεται σε εξέλιξη μια απόπειρα κατάληψης της έδρας της ακτοφυλακής στη Σεβαστούπολη. Όλα τα σκάφη είναι σε επιφυλακή», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι επιτιθέμενοι δήλωσαν ότι έλαβαν εντολή από τον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου "να καταλάβουν αυτή τη μονάδα".

-Σε επιφυλακή τέθηκαν απο σήμερα τα σκάφη της ουκρανικής συνοριοφυλακής στην Κριμαία και κινούνται για να αποτρέψουν την κατάληψη στρατιωτικών βάσεων και πλοίων, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ιντερφάξ.Το πρακτορείο επικαλείται δηλώσεις του Σεργκέι Αστάχοφ, ενός αξιωματούχου της υπηρεσίας φύλαξης των συνόρων, ο οποίος φέρεται να είπε ότι λαμβάνονται «όλα τα νόμιμα μέτρα».

Δημοψήφισμα
-Παράλληλα,στις 30 Μαρτίου, σχεδόν δυο μήνες νωρίτερα από ότι είχε προγραμματιστεί, θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα για την παραχώρηση μεγαλύτερης αυτονομίας στην Κριμαία, σύμφωνα με δηλώσεις του φιλορώσου πρωθυπουργού της Αυτόνομης Δημοκρατίας, Σεργκέι Αξιόνοφ στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Το τοπικό κοινοβούλιο της Κριμαίας είχε ψηφίσει την Πέμπτη υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για μεγαλύτερη αυτονομία. Η ψηφοφορία αυτή έγινε κεκλεισμένων των θυρών καθώς το κτίριο του κοινοβουλίου ελέγχεται από το πρωί της Πέμπτης από μια ομάδα ενόπλων.
Αρχικά είχε επιλεγεί η 25η Μαΐου, ημερομηνία κατά την οποία θα γίνουν επίσης οι προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία, μετά την αποπομπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

-Συνεργασία με το ρωσικό στόλο η φύλαξη σημαντικών κτιρίων στη χερσόνησο Από κοινού αναλαμβάνουν οι φιλορωσικές αρχές της Κριμαίας και ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας τη φύλαξη σημαντικών κτιρίων στη χερσόνησο, μεταδίδει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA επικαλούμενο την υπηρεσία τύπου του Στόλου.
Λίγο νωρίτερα, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ, ο πρωθυπουργός της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ είχε ανακοινώσει ότι οι Ρώσοι στρατιώτες έχουν ήδη αναλάβει τη φύλαξη ορισμένων κτιρίων της περιοχής.

-Στο Κίεβο αύριο Κυριακή ο βρετανός ΥΠΕΞ
Στο Κίεβο για συνομιλίες με τη νέα ουκρανική μεταβαίνει αύριο ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ, Ντέιβιντ Κάμερον και Βλαντίμιρ Πούτιν συμφώνησαν, σε τηλεφωνική συνομιλία, ότι όλες οι χώρες οφείλουν να σεβαστούν την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.«Μόλις μίλησα με τον μεταβατικό πρόεδρο Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ. Θα μεταβώ την Κυριακή στο Κίεβο για συνομιλίες με τη νέα κυβέρνηση», έγραψε τις πρώτες πρωινές ώρες στο λογαριασμό του στο Τwitter ο Χέιγκ.

-Στον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων το στρατιωτικό αεροδρόμιο στη Κριμαία
Στον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων είναι πλέον ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο στην περιοχή της Κριμαίας, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ιντερφάξ επικαλούμενο ουκρανικές στρατιωτικές πηγές.
Το αεροδρόμιο αυτό, στην πόλη Κιρόφσκογε, χρησιμοποιείται κυρίως από στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη. Ουκρανική στρατιωτική πηγή που μίλησε στο πρακτορείο είπε ότι, οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν να καταλάβουν μια βάση αντιαεροπορικών πυραύλων στην Κριμαία. Σύμφωνα πάντα με την πηγή αυτή, περίπου 20 Ρώσοι στρατιώτες έχουν μπει στη βάση, στη δυτική Κριμαία. Το πρακτορείο δεν έκανε καμία αναφορά σε συγκρούσεις ή θύματα, παρά μόνο ότι είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις.
Ένοπλοι άνδρες έχουν επίσης καταλάβει το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Μπελμπέκ κοντά στη Σεβαστούπολη, ενώ ελέγχουν και το διεθνές αεροδρόμιο της Συμφερόπολης, της πρωτεύουσας της Κριμαίας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του διεθνούς αεροδρομίου της Συμφερόπολης, ο εναέριος χώρος της Κριμαίας έχει κλείσει και προς το παρόν δεν εκτελείται καμία πτήση. «Λόγω των περιορισμών στη χρήση του εναέριου χώρου, το αεροδρόμιο προσωρινά δεν δέχεται πτήσεις», αναφέρεται στη γραπτή ανακοίνωση.

- «Παράνομη» χαρακτηρίζει την παρουσία ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ και κάλεσε τη Ρωσία να τα αποσύρει.

Ο Γιατσενιούκ έκανε έκκληση να επιλυθεί «με ειρηνικά μέσα» η κρίση η οποία, όπως υποστηρίζει, «προκαλείται από την παρουσία των Ρώσων στο έδαφος της Αυτόνομης Δημοκρατίας» της Κριμαίας και ζήτησε από τη ρωσική κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις της θα επιστρέψουν στις καθορισμένες βάσεις τους.

-Νωρίτερα σήμερα το πρωί

Ένοπλοι από το Κίεβο προσπάθησαν τα ξημερώματα να καταλάβουν το υπουργείο Εσωτερικών της Κριμαίας, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί αδιευκρίνιστος αριθμός τραυματιών ανακοίνωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ.
«Πολιτικοί κύκλοι από το Κίεβο, θέλουν να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στην Κριμαία» δήλωσε η Μόσχα, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία της. «Περαιτέρω κλιμάκωση θα επρόκειτο για ανευθυνότητα» πρόσθεσε το ρωσικό ΥΠΕΞ. «Χάρη στην αποφασιστική δράση των μονάδων αυτοάμυνας, η προσπάθεια να καταλάβουν το κτήριο του υπουργείου Εσωτερικών απετράπη. Η προσπάθεια αυτή επιβεβαιώνει την πρόθεση επιφανών πολιτικών κύκλων στο Κίεβο να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στη χερσόνησο» σημειώνεται στην ανακοίνωση.



"Προειδοποιήσεις" Ομπάμα προς Ρωσία για την επέμβαση στην Κριμαία

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στη διεθνή κοινότητα έπειτα από τις πληροφορίες ότι 2.000 ρώσοι στρατιώτες έκαναν απόβαση στην Κριμαία. Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις εξελίξεις και σε δηλώσεις του προειδοποίησε τη Ρωσία ότι θα υπάρξουν συνέπειες σε ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στην Κριμαία. Ο πρέσβης της Ουκρανίας στον ΟΗΕ διαμηνύει στη Ρωσία ότι η χώρα του είναι αρκετά ισχυρή για να αμυνθεί.
«Είμαστε βαθύτατα προβληματισμένοι σχετικά με τις αναφορές για στρατιωτικές κινητοποιήσεις από μέρους της Ρωσίας μέσα στην Ουκρανία» δήλωσε σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, ο αμερικανός πρόεδρος.
Κάθε παραβίαση της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας θα προκαλέσει μεγάλη αποσταθεροποίηση, δήλωσε ο Ομπάμα και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ μαζί τη διεθνή κοινότητα διαβεβαιώνουν ότι θα υπάρξουν συνέπειες σε πιθανή στρατιωτική επέμβαση στην περιοχή.
Παράλληλα η πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, Σαμάνθα Πάουερ μιλώντας στους δημοσιογράφους, μετά από κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με θέμα την Ουκρανία, απηύθυνε έκκληση για την άμεση αποστολή μιας ανεξάρτητης διεθνούς αποστολής διαμεσολάβησης στην Ουκρανία.
Η Ρωσία από νωρίς το βράδυ της Παρασκευής είχε παραδεχθεί ότι μετακινεί στρατιωτικές της δυνάμεις εντός του εδάφους της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας, με στόχο την καλύτερη προστασία των θέσεων του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας στη Σεβαστούπολη, προχώρησε την Παρασκευή το βράδυ η Ρωσία.

Τι λένε οι Ρώσοι
Κάθε στρατιωτική κινητοποίηση στην Κριμαία είναι σύμφωνη με τις ισχύουσες συνθήκες που είχουν υπογραφτεί μεταξύ της Μόσχας με την Ουκρανία και αφορούν την πρώην δημοκρατία της Σοβιετικής Ένωσης, δήλωσε ο Βιτάλι Τσάρκιν, ο Ρώσος πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη.

BBC, Reuters, naftemporiki.gr ,in.gr
BBC News Stream
http://www.theguardian.com/world/2014/mar/01/crimea-crisis-deepens-as-ru...
http://www.koutipandoras.gr/article/108031/i-rosia-katalamvanei-tin-krimaia-vinteo-synehis-enimerosi

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'