Απίστευτο! Επιστήμονες ανακάλυψαν καλαμάρια που πετάνε

Θράψαλα που αλιεύονται στην κάμερα.
Φωτογραφία: Hokkaido University
Έχουμε μελετήσει μόνο ένα μικρό τμήμα των ωκεανών του κόσμου μας πράγμα που μας αφήνει άφθονο χώρο για εκπλήξεις. Σε μια μεγάλη πρόσφατη έκπληξη, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χοκάιντο έχουν αποδείξει ότι ένα είδος καλαμαριού μπορεί να πετάξει (που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Θαλάσσιας Βιολογίας).


Υπήρχαν φήμες και μάρτυρες αυτών των θραψάλων (είδος καλαμαριού), αλλά μέχρι τώρα, κανείς δεν είχε αποδειχθεί πώς ένα καλαμάρι μπορεί να πετάξει.


Πώς αυτά τα καλαμάρια πάνε από το κολύμπι στην πτήση; Οι τέσσερις φάσεις της πτήσης που περιγράφεται στην έρευνα: έναρξη, υδροβολή, γλίστρημα και κατάδυση.

Ενώ κολυμπά, το καλαμάρι ανοίγει μανδύα του και να αντλεί το νερό. Στη συνέχεια, αυτά τα ίδια καλαμάρια εκτοξεύονται στον αέρα με μια υψηλής ισχύος έκρηξη του νερού από το σώμα τους. Μόλις εκτοξευθούν από αυτή την αεριοπροώθηση, τα καλαμάρια απλώνουν τόσο τα πτερύγιά τους και τα πλοκάμια τους για να σχηματίσουν τα φτερά. Τα καλαμάρια έχουν μια μεμβράνη μεταξύ των πλοκαμιών τους που είναι είναι παρόμοια με τα ενωμένα δάχτυλα ενός βατράχου. Αυτό τα βοηθά να χρησιμοποιούν τα πλοκάμια τους, όπως ένα πτερύγιο και να δημιουργείται αεροδυναμική άνωση ώστε να μπορούν να πετούν όπως ένα καλοφτιαγμένο χάρτινο αεροπλανάκι.

Αυτά τα καλαμάρια πετούν με ταχύτητα έως 11,2 μέτρα ανά δευτερόλεπτο. Συγκρίνοντας τις ταχύτητες, βλέπουμε ότι ο Τζαμαϊκανός δρομέας Γιουσέιν Μπολτ κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 με ταχύτητα 10.31 μέτρα ανά δευτερόλεπτο. Το καλαμάρι μπορεί να παραμείνει στον αέρα για περίπου 3 δευτερόλεπτα και καλύπτει πάνω από 30 μέτρα ανά πτήση.

Ενώ κατά την πτήση, τα καλαμάρια δεν ίπτανται απλώς παθητικά, ενεργούν για να αλλάξουν τη στάση τους με βάση την απόστασή τους από το νερό και τη φάση της πτήσης. Μετά γλιστράνε πάνω από το νερό, το καλαμάρι τραβάει πίσω τα πτερύγια και τα πλοκάμια του, για να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις και να βουτήξει στον ωκεανό.

Ομάδες άνω των 20 καλαμαριών έχουν καταγραφεί μαζί. Πιστεύεται ότι πετάνε να ξεφύγουν από τα αρπακτικά ζώα του νερού, μια τακτική που χρησιμοποιείται από το ιπτάμενο ψάρι. Ενώ αυτό είναι μεγάλο για να αποφύγει τα αρπακτικά του ωκεανού, αυτό θα μπορούσε να κάνει το καλαμάρι ευκολότερη λεία για νέους θηρευτές, όπως τα θαλάσσια πτηνά. Υπάρχουν ακόμα πολλά να μάθουμε γι' αυτά τα συναρπαστικά πλάσματα, αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο: Δεν μπορούμε πλέον να εξετάζουμε τα καλαμάρια σαν να είναι μόνο πλάσματα της θάλασσας, αλλά τώρα πλέον και του αέρα επίσης.

Μετάφραση-Επιμέλεια-Απόδοση στα Ελληνικά ΑΟΡΑΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
Πηγές:

  1. http://www.hokudai.ac.jp/en/
  2. http://link.springer.com/article/10.1007/s00227-013-2169-9


Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'