Μυστηριώδης Πέτρα εμφανίζεται μπροστά στο Opportunity στον Άρη (ΒΙΝΤΕΟ)

Μετά από μια δεκαετία εξερευνήσεων στην επιφάνεια του Άρη, οι επιστήμονες που επιβλέπουν το όχημα βετεράνος Opportunity πίστευαν ότι τα χουν δει όλα. Αυτός ήταν έως ότου ένας βράχος μυστηριωδώς "εμφανίστηκε" λίγα μέτρα μπροστά από τους έξι τροχούς του rover πριν από λίγες ημέρες. Δείτε το Βίντεο παρακάτω.


Νέα του περιπλανώμενου βράχου ανακοινώθηκαν από τον επικεφαλή επιστήμονα του NASA Mars Exploration Rover, Steve Squyres του Πανεπιστημίου Κορνέλ σε μια ειδική εκδήλωση της NASA Jet Propulsion Laboratory "για τα 10 χρόνια περιπλάνησης στον Άρη", στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Caltech), στην Πασαντένα της Καλιφόρνια, στις 16/01/2014. Η δημόσια εκδήλωση με τους σταρς της επιστήμης πραγματοποιήθηκε για τον εορτασμό της δεκαετίας από την προσεδάφιση των δίδυμων ρόβερ Spirit και Opportunity στον κόκκινο πλανήτη τον Ιανουάριο του 2004.

Εξωγήινα Ρομπότ που άφησαν το στίγμα τους στον Άρη

Καταγράφοντας τις επιστημονικές ανακαλύψεις που έγιναν από τα δύο ρόβερ όλα αυτά τα χρόνια, ο Squyres συζήτησε την πρόσφατη διαπίστωση των υπόπτων γύψινων κοντά στο χείλος του κρατήρα Endeavour, μια περιοχή του Meridiani Planum που το Opportunity έχει μελετήσει από το 2011 και την ανακάλυψη των πηλών που πιθανόν σχηματίζονται στο ουδέτερο pH και υγρό περιβάλλον για τον Άρη στο παρελθόν. Ενώ αυτές οι ανακαλύψεις δεν έχουν τίποτα λιγότερο ρηξικέλευθο, ο Squyres μοιράστηκε τον ενθουσιασμό της ομάδας του ρόβερ για εκείνο τον παράξενο βράχο, αναφωνώντας: "Ο Άρης συνεχίζει να μας ρίχνει νέα πράγματα".

Σε σύγκριση προσφάτων φωτογραφιών που λήφθηκαν από την πανοραμική κάμερα του ρόβερ ή την Pancam, τη μέρα sol 3528 της αποστολής, μπορούν να θεωρηθούν μόνο σαν γυμνό υπόβαθρο εδάφους. Αλλά από την μέρα sol 3540, ένας βράχος μεγέθους γροθιάς έχει εμφανιστεί (πρώτες εικόνες της Pancam μπορούν να βρεθούν στο αρχείο αποστολής). Οι επιστήμονες του MER του έδωσαν παρατσούκλι αμέσως στο αντικείμενο "Το νησί της Κορυφής".

"Είναι περίπου το μέγεθος ενός λουκουμά", ο Squyres είπε στο Discovery News. "Ήταν μια συνολική έκπληξη, ήμασταν σαν περίμενε ένα δευτερόλεπτο, αυτό δεν υπήρχε πριν, δεν μπορεί να είναι σωστό. Ω θεέ μου! Δεν ήταν εκεί πριν! Ήμασταν απολύτως ξαφνιασμένοι."

Αλλά το rover δεν γύρισε όλη αυτή την περιοχή, οπότε πού προήλθε το "Νησί της κορυφής";

Οι πιο περίεργοι κρατήρες του Άρη από το HiRISE

Μόνο δύο επιλογές μέχρι στιγμής έχουν αναγνωριστεί ως πηγή προέλευσης του βράχου:
1) Το rover είτε "γύρισε" το αντικείμενο, καθώς κινούταν ή ,
2) έπεσε εκεί, ακριβώς μπροστά από το rover, μετά από ένα κοντινή πρόσκρουση μετεωρίτη.
Η θεωρία της πτώσης μετεωρίτη στον κρατήρα Ejecta, ωστόσο, είναι η λιγότερο πιθανή από τις δύο.

"Έτσι, η καλύτερη εικασία μου για αυτό το βράχο...είναι ότι πρόκειται για κάτι που ήταν σε κοντινή απόσταση", δήλωσε ο Squyres. "Πρέπει να τονίσω ότι είμαι μαντεύω τώρα, αλλά νομίζω ότι συνέβη όταν το rover έκανε μια στροφή ενός μέτρου ή δύο από όπου σήμερα βρίσκεται ο βράχος".

Ο μπροστινός δεξιά ενεργοποιητής του συστήματος διεύθυνσης του Opportunity έχει σταματήσει να λειτουργεί, έτσι ο Squyres τον επισήμανε ως πιθανό ένοχο πίσω από ολόκληρο το μυστήριο.

Κάθε τροχός στο rover έχει το δικό του ενεργοποιητή. Θα πρέπει να υπάρξει εμπλοκή ενεργοποιητή ή να αποτύχει αλλιώς, για να υποφέρει η κινητικότητα του ρομπότ. Στην περίπτωση αυτού του τροχού, δεν μπορεί πλέον να γυρίσει αριστερά ή δεξιά. "Έτσι, αν έκανε μια στροφή στη θέση του στο βράχο του εδάφους", συνέχισε ο Squyres, "όπως έστριψε ο τροχός στον βράχο, μπορεί να μετκίνησε κάποια πέτρα". "Αυτή η νευρική κίνηση του τροχού στο έδαφος μπορεί να ώθησε τη πέτρα από τη θέση της και να χτύπησε το αντικείμενο από τη θέση του λίγα μέτρα μακριά από το rover".

Το Opportunity Βρίσκει Περισσότερες πληροφορίες για την  κατοικησιμότητα του Άρη

Ποτέ δεν λείπει μια επιστημονική πιθανότητα, οι επιστήμονες ελπίζουν να μελετήσουν το φωτεινό βράχο. "Υποχρεωτικά γύρισε ανάποδα, έτσι βλέπουμε μια πλευρά που δεν έχουμε ποτέ δει, την Αρειανή ατμόσφαιρα εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια και εκεί είναι για να τη διερευνήσουμε. Είναι απλά ένα παιχνίδι της τύχης", είπε.

"Νομίζεις τον Άρη σαν ένα πολύ στατικό μέρος και δεν νομίζω ότι υπάρχει μια τρύπα που καπνίζει κοντά, έτσι δεν είναι ένα κομμάτι του κρατήρα ejecta, νομίζω ότι είναι κάτι που κάναμε...εμείς το ρίξαμε".

Αν και αυτή είναι η κύρια θεωρία πίσω από την υπόθεση του τυχαίου βράχου, ο Squyres επεσήμανε ότι η έρευνα είναι ακόμη σε εξέλιξη και θα είναι λίγες μέρες πριν η ομάδα του μπορέσει οριστικά να πει, από που προήλθε το "Νησί Κορυφής", το Pinnacle Island.

Το Opportunity έχει ξεπεράσει την 3 μηνών κύρια αποστολή του εδώ και δέκα χρόνια, καταγράφοντας περίπου 37 χιλιόμετρα στο μετρητή του μέχρι στιγμής. Το αδελφό ρόβερ Spirit υπέκυψε στα στοιχεία του Άρη το 2009, όταν έμεινε κολλημένο σε μια παγίδα άμμου στον κρατήρα Gusev. Η αποστολή του Spirit κηρύχθηκε χαμένη όταν διέκοψε τη μετάδοση το Μάρτιο του 2010, πιθανόν ξεμένοντας από ενέργεια. Παρά το γεγονός ότι το Spirit είχε σκληρότερο χρόνο στον Άρη και ήταν το πρώτο πέθανε, ήταν επίσης μια τεράστια επιτυχία, βοηθώντας μας στην κατανόησή της γεωλογικής ιστορίας του Άρη και επιβιώνοντας της αποστολής του κατά 5 έτη παραπάνω. Αλλά τώρα είναι μόνο το Opportunity και η νέα άφιξη του Curiosity στον Άρη, αυτού του στρατιώτη για να αποκαλύψει περισσότερα από ότι ποτέ ονειρευτήκαμε για τον γειτονικό μας Κόκκινο Πλανήτη.

Καθώς οι οδηγοί του rover του NASA Jet Propulsion Laboratory, οι επιστήμονες και οι μηχανικοί διηγήθηκαν ιστορίες του αγαπημένης ρομπότ τους την Πέμπτη, έγινε πολύ σαφές ότι δεν είναι απλώς μηχανές, είναι οικογένεια.

Δείτε το Βίντεο της περίεργης πέτρας




Έρευνα-Μετάφραση-Επιμέλεια-Απόδοση κειμένων στα Ελληνικά ΑΟΡΑΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
Αναφορές: 

  1. http://www.jpl.nasa.gov/news/news.php?release=2014-013
  2. http://news.discovery.com/space/history-of-space/photos-man-made-marks-mars-120824.htm
  3. http://news.discovery.com/space/history-of-space/mars-water-mineral-rover-111208.htm
  4. http://news.discovery.com/space/opportunity-mars-rover-clays-water-130607.htm
  5. http://marsrover.nasa.gov/gallery/all/opportunity.html
  6. http://news.discovery.com/space/asteroids-meteors-meteorites/weirdest-mars-craters-111230.htm
  7. http://news.discovery.com/space/opportunity-mars-rover-clays-water-130607.htm



Άδεια Creative Commons
Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται με ενεργό σύνδεσμο ο δημιουργός.

Το έργο με τίτλο Μυστηριώδης Πέτρα εμφανίζεται μπροστά στο Opportunity στον Άρη (ΒΙΝΤΕΟ) από τον δημιουργό ΑΟΡΑΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ διατίθεται με την άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'