Κίνδυνος η Ελλάδα να χάσει για πάντα τη ρωσική αγορά -Το ρωσικό εμπάργκο έχει μειώσει την τιμή των φρούτων στην Ελλάδα μεταδίδουν οι Ρώσοι

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης της χώρας ανέφερε ότι το μερίδιο των γεωργικών προϊόντων αντιπροσωπεύουν το 41,5% των ελληνικών εξαγωγών προς τη Ρωσία. Πέρυσι, η Ελλάδα είχε παραδώσει προϊόντα προς τη Ρωσία αξίας 406.000.000 €.


Οι Έλληνες παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση -η αποστολή των νωπών φρούτων στη Ρωσία έχει σταματήσει, η χονδρική τιμή είναι σε ελεύθερη πτώση και ήδη αρκετές φορές χαμηλότερη από τη τιμή πριν την επιβολή εμπάργκο από τη Μόσχα στην προμήθεια γεωργικών προϊόντων σε απάντηση στις κυρώσεις της ΕΕ, αναφέρει στο οικονομικό Ρεπορτάζ το Βόρεια.

Ταυτόχρονα, στη Μόσχα έχει έρθει αντιπροσωπεία από χώρες παραγωγής εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως από τη Χιλή, την Τουρκία και την Αργεντινή, για να συζητήσει με τη ρωσική κυβέρνηση, πώς να αντισταθμίσει σύντομα τον ανεφοδιασμό των φρούτων από την ΕΕ.

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος η Ελλάδα να χάσει για πάντα τη ρωσική αγορά, σημειώνει η εφημερίδα.

Κατάρρευση στα Τάρταρα

Οι εξαγωγές φρούτων στη Ρωσία έχει ήδη σταματήσει, μόνο στην Ημαθία στη Μακεδονία στα ψυγεία μεγάλων συνεταιρισμών είναι 8.000-9.000 τόνοι ροδάκινα, γράφει η εφημερίδα. Περισσότερα από τα μισά ροδάκινα από την περιοχή διατίθενται στη Ρωσία, εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας Χρήστος Γιαννακάκης.

Όπως λέει, ενδεχόμενο εμπάργκο θα δώσει στους παραγωγούς τη χαριστική βολή, σε μια χρονιά που εξελίχθηκε ούτως ή άλλως καταστροφικά, εξαιτίας του χαλαζιού, των έντονων βροχοπτώσεων, της υπερπαραγωγής ροδάκινων σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και της υποτίμησης του ρουβλίου και της ουκρανικής γρίβνας.

Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τα νωπά ροδάκινα: το 60% της παραγωγής συμπυκνωμένου χυμού της Ημαθίας κατευθύνεται στη Ρωσία, ενώ τον Οκτώβριο ξεκινά και η συγκομιδή ακτινιδίων, το 53% των οποίων κατευθύνθηκε το 2012 στη ρωσική αγορά, γράφει η εφημερίδα.

Ανάλογη είναι η κατάσταση και στην Πέλλα, όπου έχουν επίσης ακυρωθεί πολλές φορτώσεις για Ρωσία και οι τιμές έχουν «πέσει στα τάρταρα, με το νεκταρίνι να έχει υποχωρήσει στα 0,08 ευρώ/κιλό και τον χυμό στο 0,06, όταν το κόστος παραγωγής είναι 0,18 ευρώ» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Οργάνωσης Παραγωγών Πέλλας «Μέγας Αλέξανδρος» Στράτος Αυγουστής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ρωσικό εμπάργκο απειλεί την ίδια την ύπαρξη των παραγωγών της περιοχής.

«Οι ομάδες παραγωγών στον νομό μας, προκειμένου να διατηρήσουν τη μορφή τους ως τέτοιες, πρέπει να καλύπτουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, δηλαδή να έχουν τουλάχιστον 300 μέλη και τζίρο 3 εκατ. ευρώ. Αλλά άντε να κάνεις τζίρο 3 εκατ. με τιμές 0,06 και 0,08 ευρώ το κιλό. Όπως πάνε τα πράγματα, καμία ομάδα δεν πρόκειται να επιβιώσει στην Πέλλα» - είπε ο επικεφαλής της οργάνωσης.

Οι Έλληνες επιχειρηματίες λένε ότι η ΕΕ θα πρέπει να τους αποζημιώσει, γράφει η εφημερίδα.

Δείτε επίσης:

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης της χώρας ανέφερε ότι το μερίδιο των γεωργικών προϊόντων αντιπροσωπεύουν το 41,5% των ελληνικών εξαγωγών προς τη Ρωσία. Πέρυσι, η Ελλάδα είχε παραδώσει προϊόντα προς τη Ρωσία αξίας 406.000.000 €. Ρωσία (και Ουκρανία) απορροφούν το 18% των συνολικών εξαγωγών των φρούτων και λαχανικών από την Ελλάδα, το 50% των εξαγωγών σε φράουλες και σχεδόν το 25% των εξαγωγών σε ροδάκινα (νωπά και σε κονσέρβα).

Τα εισαγόμενα προϊόντα στη Ρωσία θα πρέπει να περιοριστούν σύμφωνα με την Εθνική Ένωση εξαγωγέων, οι Έλληνες έχουν παραδώσει στη Ρωσία ακτινίδια αξίας 25.700.000 €, φρέσκα ροδάκινα αξίας 24.500.000 €, φρέσκες φράουλες αξίας 23.500.000 €, βερίκοκα και τα κεράσια για 12 εκατομμύρια ευρώ, φρέσκα νεκταρίνια για 10.000.000 €, ελαιόλαδο για περίπου 8.000.000 €, πουρέδες φρούτων και μαρμελάδες αξίας 6.390.000 €, ψάρια 5.260.000 €, αγγούρια και κονσέρβες για 5 εκατομμύρια ευρώ και ελιές αξίας 4.800.000 €.

Η Ελλάδα ελπίζει ότι το κρασί, το ελαιόλαδο και οι ελιές δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των κυρώσεων.

Ψυχρός Πόλεμος για ένα γούνινο παλτό

Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, αναφέρουν τη κατάσταση ως "ψυχρό εμπορικό πόλεμο μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας" και ένα από τα θύματα της αντίθεσης είναι η βιομηχανία γούνας.

Σύμφωνα με την ένωση των κατασκευαστών της γούνας στη Καστοριά, αν και στην περιοχή πριν από μερικά χρόνια πωλούνταν κάθε χρόνο 150-200 γούνες και άλλα προϊόντα γούνας, τώρα πωλούνται μόνο 50 και η κατάσταση επιδεινώνεται - οι πλούσιοι Ρώσοι τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα, όχι μόνο για να χαλαρώσουν, αλλά και να αγοράσουν γούνες, είναι όλο και λιγότεροι.

Παράδεισος για την αντιπολίτευση

Όσο για την πολιτική, η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για την κατάσταση στην Ελλάδα, η οποία έχει συνεχίζει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και υποστηρίζει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ) ονόμασε καταστροφή για τη γεωργία τη θέση του υπουργικού συμβουλίου και απαίτησε την άμεση άρση των οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Ευθύνη για το ρωσικό εμπάργκο στην κυβέρνηση επιρρίπτει και το κόμμα "Ανεξάρτητοι Έλληνες" (ΑΝΕΛ). Σύμφωνα με αυτό, η Αθήνα είπε «ναι» σε όλα τα μέτρα κατά της Ρωσίας, επιδεινώνοντας τις σχέσεις "με την ίδια πίστη δηλώνουμε ότι θα θέλαμε να έχουμε ισχυρό σύμμαχο μας." Το κόμμα ισχυρίζεται ότι προειδοποίησε για ενδεχόμενα αντίποινα και η Ρωσία έχει δείξει ότι είναι - "ένας δύσκολος παίκτης στη διεθνή σκακιέρα και πραγματικά δεν αστειεύεται."

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδα είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να διαχωριστεί από τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας και "να λάβει άμεσα μέτρα για τη στήριξη των μικρών αγροτών." Οι Ρώσοι κομμουνιστές ονομάζουν το εμπάργκο "μια συνέπεια της παρέμβασης της ΕΕ και των Ηνωμένων Πολιτειών στα γεγονότα στην Ουκρανία για την αντιμετώπιση του σκληρού ανταγωνισμού με τη Ρωσία" και αυτό θα το πληρώσουν οι Έλληνες αγρότες.

Μετάφραση-Επιμέλεια-Απόδοση κειμένων στα ελληνικά Αόρατα Γεγονότα
Αναφορές:

  1. http://www.voria.gr/index.php?module=news&func=display&sid=189099
  2. http://ria.ru/economy/20140808/1019306652.html

Άδεια Creative Commons
Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται με ενεργό σύνδεσμο ο δημιουργός.

Το έργο με τίτλο Κίνδυνος η Ελλάδα να χάσει για πάντα τη ρωσική αγορά -Το ρωσικό εμπάργκο έχει μειώσει την τιμή των φρούτων στην Ελλάδα μεταδίδουν οι Ρώσοι από τον δημιουργό ΑΟΡΑΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ διατίθεται με την άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'