Επιβεβαιώθηκε τα λείψανα της Βεργίνας ανήκουν στον Φίλιππο Β' πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου (ΦΩΤΟ)

Ο τάφος της Αμφίπολης μπορεί να μονοπωλεί το ενδιαφέρον της επικαιρότητας ωστόσο ένας άλλος τάφος αυτός της Βεργίνας αποκάλυψε επιτέλους τα μυστικά του.
Θαμμένο κάτω από ένα μεγάλο ανάχωμα στο χωριό της Βεργίνας στη βόρεια Ελλάδα, μια αρχαιολογική ανασκαφή που πραγματοποιήθηκε το 1977 από τον Έλληνα αρχαιολόγο Μανόλη Ανδρόνικο αποκάλυψε έναν εντυπωσιακό τάφο που περιείχε απομεινάρια της αρχαίας μακεδονικής βασιλικής οικογένειας.


Ο σημαντικός ιστορικά τάφος αποτέλεσε αντικείμενο έντονων συζητήσεων έκτοτε, διαιρώντας τους αρχαιολόγους σε αυτούς που υποστήριζαν ότι τα αποτεφρωμένα λείψανα που βρέθηκαν μέσα σε δύο χρυσές κασετίνες ήταν του Φιλίππου του Β', πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και μιας από τις συζύγους του και σε αυτούς που υποστήριζαν ότι ήταν ο Φίλιππος Γ' ο Αρριδαίος, ετεροθαλής αδελφός του Αλεξάνδρου, ο οποίος ανέλαβε το θρόνο μετά το θάνατο του Αλεξάνδρου, μαζί με τη σύζυγό του Ευρυδίκη. Το Discovery News αναφέρει ότι, τελικά, η πιο λεπτομερής και εκτεταμένη μελέτη που έχει διεξαχθεί ποτέ για τα λείψανα διευθέτησε τη διαφωνία δεκαετιών, επιβεβαιώνοντας ότι τα οστά πράγματι ανήκουν στον Μακεδόνα βασιλιά Φίλιππος Β'.

Η «Μεγάλη Τούμπα», όπως έγινε γνωστή, βρέθηκε να περιέχει τρία βασικά σημεία ταφής.
Ο Τάφος Ι, ο οποίος λεηλατήθηκε, περιείχε αποσπασματικά ανθρώπινα λείψανα που πιστεύεται ότι ανήκουν σε τρία άτομα. Ο Τάφος II, γύρω από τον οποίο η συζήτηση επικεντρώνεται, περιελάμβανε σχετικά πλήρη αποτεφρωμένα λείψανα ενός άνδρα, που είχε τοποθετηθεί μέσα σε μια χρυσή σεντούκι/λάρνακα που έφερε ανάγλυφη αστρική έκρηξη, το έμβλημα της μακεδονικής βασιλικής οικογένειας και τα απομεινάρια ενός θηλυκού σκελετού στο προθάλαμο, τυλιγμένα σε ένα χρυσοπόρφυρο ύφασμα με ένα χρυσό διάδημα. Επίσης, στη ταφή ήταν ένα επιχρυσωμένο ασημένιο διάδημα, ένα σιδερένιο κράνος, μια περίτεχνη τελετουργική ασπίδα, ένα σιδερένιο και χρυσό θώρακα και δύο μικρές κεφαλές από ελεφαντόδοντο που πιστεύεται ότι αντιπροσωπεύουν τον Φίλιππο και τον Αλεξάνδρου. Ο Τάφος ΙΙΙ περιέχει μια σειρά από ασημένια σκεύη και μια ασημένια τεφροδόχος με τα οστά ενός νεαρού αρσενικού, που πιστεύεται ότι είναι ο Αλέξανδρος IV της Μακεδονίας, γιος του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Δείτε επίσης:

Η χρυσή λάρνακα που περιείχε αποτεφρωμένα λείψανα και χρυσή κορώνα βρέθηκε στον τάφο ΙΙ της Βεργίνας
Πολυάριθμες μελέτες έχουν δημοσιευθεί σχετικά με τα σχετικά άθικτα ανθρώπινα υπολείμματα που βρέθηκαν στο χρυσό φέρετρο 24 καρατίων στον τάφο ΙΙ. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science το 2000, για παράδειγμα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα λείψανα δεν θα μπορούσαν να είναι του Φιλίππου Β', δεδομένου ότι δεν φέρουν ίχνη των τραυματισμών που ο Φίλλιπος δήθεν υπέστη κατά τη διάρκεια της ζωής του. Στη συνέχεια, μια μελέτη που κυκλοφόρησε το 2010, αντίθετα αναφέρει ότι τα λείψανα πρέπει να είναι του Φιλίππου του Β' καθώς υπάρχει μια τομή στην υποδοχή του ματιού και συμπίπτει με μια πληγή μάχης που συνέβη χρόνια πριν ο Φίλιππος Β' πεθάνει.

Για να διευθετήσει το θέμα διαπαντός, μια εκτεταμένη ανθρωπολογική έρευνα ξεκίνησε να αναλύσει πλήρως περισσότερα από 350 οστά και θραύσματα που βρέθηκαν στα δύο χρυσά φέρετρα. Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον ανθρωπολόγο Θεόδωρο Αντίκα, χρησιμοποίησε ακτίνες Χ αξονικής τομογραφίας, ηλεκτρονική μικροσκοπία σάρωσης και φθορισμό ακτίνων Χ, για να αποκαλύψει οποιεσδήποτε παθολογίες, δείκτες δραστηριότητας, ή τραύματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ταυτοποίηση των λειψάνων.
Τα οστά ανδρός και τα τμήματα πανιού που βρέθηκαν στη λάρνακα από τον κύριο θάλαμο.
Θεόδωρος Αντίκας/Discovery News
Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν χαρακτηριστικά στα οστά που δεν είχε παρατηρηθεί προηγουμένως ή καταγράφηκαν. Ο Θ.Αντίκας εξήγησε ότι το κρανίο έδειξε σημάδια ιγμορίτιδας, η οποία μπορεί να είχε προκληθεί από ένα παλιό τραύμα στο πρόσωπο, όπως βέλος που είναι γνωστό ότι χτύπησε και τύφλωσε τον Φίλιππο Β' κατά την πολιορκία της Μεθώνης, το 354 π.Χ.. Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις χρόνιας πάθησης στην επιφάνεια διαφόρων πλευρών, οι οποίες πιστεύεται ότι συνδέονται με το τραύμα του Φιλίππου, όταν χτυπήθηκε με λόγχη περίπου το 345 π.Χ.. Τέλος, τα οστά αντανακλούν πλήρως την καύση της σάρκας, το οποίο διαψεύδει τη θεωρία ότι τα λείψανα ανήκουν στον Φίλιππο Γ τον Αρριδαίο, που είχε θαφτεί για κάποιο χρονικό διάστημα προτού να εκταφεί και αποτεφρωθεί.

Η ανάλυση έδειξε επίσης ότι τα λείψανα του θηλυκού στον προθάλαμο συμπίπτουν με μια γυναίκα πολεμίστρια και αναβάτρια αλόγου, ηλικίας 30 έως 34. Αυτό αποκλείει τη γυναίκα του Φιλίππου Γ', ο οποίος ήταν κάτω των 25 ετών. Επιπλέον, ένα κάταγμα στο αριστερό της πόδι που προκάλεσε βράχυνση στο πόδι εξηγεί την παρουσία ενός ζεύγους σκυθικών περικνημίδων, στις οποίες η αριστερή πλευρά είναι βραχύτερη από την δεξιά. Αυτό δείχνει ότι τα σκυθικά όπλα και πανοπλίες πρέπει να ανήκουν στο γυναικείο ένοικο του τάφου. Ο Θ.Αντίκας είπε στο Discovery News ότι "Δεν υπάρχει Μακεδόνας βασιλιάς, εκτός από τον Φίλιππο Β' που να είναι γνωστό ότι είχε σχέσεις με μια γυναίκα πολεμίστρια των Σκυθών".
Οι άνισες Σκυθικές περικνημίδες και ο γωρυτός που βρέθηκαν στον τάφο ΙΙ,
που είναι σήμερα γνωστό ότι ανήκε στο γυναικείο σκελετό. Θεόδωρος Αντίκας/Discovery News

Ο Φίλιππος Β' ήταν ο 18ος βασιλιάς της Μακεδονίας (359-336 π.Χ.). Αποκατέστησε την εσωτερική ειρήνη στη χώρα του και απόκτησε κυριαρχία πάνω σ' όλη την Ελλάδα με στρατιωτικά και διπλωματικά μέσα, θέτοντας έτσι τις βάσεις για την επέκταση υπό του υιού του Αλέξανδρου Γ' του Μεγάλου. Ο Φίλιππος Β' περιγράφεται ως ένα ισχυρός βασιλιάς με μια περίπλοκη ερωτική ζωή. Παντρεύτηκε πέντε ως επτά γυναίκες, προκαλώντας σύγχυση πάνω στη γραμμή της διαδοχής. Το 336 π.Χ. ο Φίλιππος Β' δολοφονήθηκε σε μια γιορτή του γάμου της κόρης του, ίσως κατ 'εντολήν της πρώην συζύγου, Ολυμπιάδας ή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο Μέγας Αλέξανδρος διαδέχθηκε τον πατέρα του ως βασιλιάς.



Αόρατα Γεγονότα
Αναφορές:

  1. http://news.discovery.com/history/archaeology/remains-of-alexander-the-greats-father-confirmed-found-141009.htm


Άδεια Creative Commons
Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται με ενεργό σύνδεσμο ο δημιουργός.

Το έργο με τίτλο Επιβεβαιώθηκε τα λείψανα της Βεργίνας ανήκουν στον Φίλιππο Β' πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου (ΦΩΤΟ) από τον δημιουργό ΑΟΡΑΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ διατίθεται με την άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0.

1 Σχόλια

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'