Καστοριάδης: "Ή η αθηναϊκή δημοκρατία ήταν κάτι ή η βυζαντινή θεοκρατία" -Αρχαία και σημερινή Ελλάδα (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Κορνήλιος Καστοριάδης σε συνέντευξη στην ΕΤ1: Ή η αθηναϊκή δημοκρατία ήταν κάτι ή η βυζαντινή θεοκρατία είναι το πρότυπο ή το σπέρμα.


"Βρίσκω πολύ προβληματική, πολύ περισσότερο προβληματική από άλλες χώρες τη σύγχρονη Ελλάδα και τον σύγχρονο ελληνικό λαό, θέλω να πω δηλαδή ότι ενώ παντού υπάρχει το πρόβλημα του που πηγαίνει αυτός ο κόσμος, αυτή η κοινωνία, η αντινομία ανάμεσα σε ορισμένες εξελίξεις αποσυνθέσεως τις οποίες βλέπουμε σήμερα και σε ορισμένα σπέρματα μιας ανανέωσης, στην Ελλάδα όλες αυτές οι αντινομίες είναι πολλαπλασιασμένες...

...Πρώτα πρώτα υπάρχει μια βασική αντινομία που ο νεώτερος Ελληνισμός ποτέ του δεν κατάφερε να λύσει, είναι αυτή η καταπληκτική αντιφατικά επίκληση ταυτόχρονα της αρχαίας ελληνικής παράδοσης και της χριστιανο-βυζαντινής παράδοσης, που είναι τελείως ασυμβίβαστες μεταξύ τους.
Ή θεωρεί κανείς ότι ένα σημείο για το ξεκίνημα είναι ο επιτάφιος του Περικλέα ή είναι με τους βυζαντινούς αυτοκράτορες, και τα δύο πράγματα δεν συμβιβάζονται. Ή η αθηναϊκή δημοκρατία ήταν κάτι ή η βυζαντινή θεοκρατία είναι το πρότυπο ή το σπέρμα".

Δείτε επίσης:



Αόρατα Γεγονότα
Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς με ενεργό σύνδεσμο ο δημιουργός.


Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'