Η Μεγάλη Ληστεία: Τι προκάλεσε το Σκάσιμο της Φούσκας στην Κίνα -Θυμίζει Αθήνα του 1999

Περίπου 3.9 τρισεκατομμύρια δολάρια «εξατμίστηκαν» τον τελευταίο ενάμισι μήνα στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης.

Παραπάνω από δέκα φορές το ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας ή αλλιώς το ένα δέκατο του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Κίνας!


Οι προσδοκίες κατατροπώθηκαν και η εμπιστοσύνη εκατομμυρίων Κινέζων στο Χρηματιστήριο έγινε σκόνη.

Ο ισχυρισμός ότι "τo ... φυτίλι της πτώσης άναψαν" τα μακροοικονομικά στοιχεία που ήρθαν στη δημοσιότητα είναι τουλάχιστον ανακριβής, προκαλεί χλεύη. Λέτε να έχει τόση σημασία η μείωση των κερδών των επιχειρήσεων κατά 0.3%;;;

Κάτι άλλο άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου...

H "επίθεση" των ξένων κερδοσκόπων : Τα "πυρομαχικά" του short-selling

Τα κινεζικά μέσα και τα ΜΜΕ του Χονγκ Κονγκ βουίζουν ότι ο σεισμός στην χρηματιστηριακή αγορά προήλθε από εχθρικές ανοικτές πωλήσεις ξένων θεσμικών επενδυτών.

Ο Bill Gross της Janus Capital, συν-ιδρυτής της παγκόσμιας επιχείρησης επενδύσεων PIMCO, δήλωσε στις αρχές Ιουνίου ότι ο δείκτης Shenzhen Stock Exchange Component, παρουσίασε τέλειες ευκαιρίες για short selling.

Εκείνη την περίοδο, ο δείκτης βρισκόταν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά ετών αλλά κατρακύλησε με τα σχόλια του Gross.

Aναλυτής της ifeng.com ανέφερε ότι τεράστια κεφάλαια μπήκαν στην αγορά των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) χτίζοντας αρνητικές θέσεις που οδήγησαν σε κατάρρευση της χρηματιστηριακής αγοράς της Κίνας.

Aπότομη πτώση των τιμών των μετοχών με τον ίδιο τρόπο υπήρξε και στο Χονγκ Κονγκ το 1997 και προκλήθηκε από τον Τζορτζ Σόρος, ο οποίος επιτέθηκε τόσο στο δολάριο του Χονγκ Κονγκ όσο και στα futures στον δείκτη Hang Seng.

Plus500
H Want China Times αναφέρει ότι η Morgan Stanley, η Credit Suise και ο Bill Gross χρησιμοποίησαν τεράστια κεφάλαια για να καταβυθίσουν την αγορά της Σαγκάης.

Η Morgan Stanley και η Credit Suisse πριν το κραχ προειδοποιούσαν περιέργως τους επενδυτές ότι οι κινεζικές μετοχές θα σημειώσουν απότομη πτώση.

Μια εφημερίδα του Χονγκ Κονγκ έγραψε ότι απαίσιες ξένες δυνάμεις βρίσκονται πίσω από την...κατάδυση στην χρηματιστηριακή αγορά της Κίνας.

Οι μεγάλες αμερικανικές εταιρίες είναι αλήθεια ότι έχουν ισχυρή παρουσία στο κινεζικό χρηματιστηριακό τοπίο.

Οι "γυμνές" πωλήσεις και το "sell-off" των μεγάλων

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua,ανέφερε ότι η Κινέζικη αστυνομία ανακάλυψε ενδείξεις ότι ορισμένες εταιρείες έχουν ενεργήσει παράνομα στη χρηματιστηριακή αγορά και οι έρευνες είναι σε εξέλιξη στη Σαγκάη.

Το Υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας βοηθά την κινεζική ρυθμιστική αρχή, που ελέγχει την διαφάνεια των συναλλαγών, να διερευνήσει κάποιες ακάλυπτες πωλήσεις μετοχών και δεικτών (πωλούσαν μετοχές χωρίς να τις αγοράσουν πρώτα)

Σύμφωνα με τους ερευνητές, την  Τετάρτη 1 Iουλίου αρκετές εταιρείες και traders  έκαναν μαζικές ανοικτές πωλήσεις ορισμένων blue-chips.

Πολλοί κατηγορούν για την "ελεύθερη πτώση στον γκρεμό" τους μεγαλομέτοχους και τους θεσμικούς επενδυτές που ελέγχουν το 60-70% της αγοράς (αν και καθημερινά συναλλαγές πραγματοποιούν οι μικροεπενδυτές).

Οι αρχές έκαναν λόγο για "αφύσικη μεταβλητότητα".

Eταιρίες-γίγαντες της Κίνας όπως η Baidu πραγματοποίησαν "καταιγίδα πωλήσεων" στις αρχές Ιουλίου.

Δείτε επίσης:

To κερδοσκοπικό "χαλί" της μόχλευσης : Η σύλληψη των επτά brokers

Η παλίρροια των συλλήψεων για κερδοσκοπία έχει ήδη ξεκινήσει. Οι παράνομες συναλλαγές ύψους  μισού δισ. δολαρίων από την κινέζικη εταιρία Wenzhou Guoding Investment οδήγησε πριν λίγες ώρες στη σύλληψη επτά ατόμων.

Η κερδοσκοπική στρατηγική που χρησιμοποίησαν σύμφωνα με την εφημερίδα South China Morning Post είναι τα στοιχήματα μέσω των παραγώγων.

Με μόχλευση 100 προς 1. Δηλαδή  επενδύεις 100 γιουάν για κάθε ένα γουάν που δίνεις ως εγγύηση. Μια τακτική που χρησιμοποιούν στην Κίνα συχνά  επενδυτές μικρότερου διαμετρήματος που φιλοδοξούν να τοποθετήσουν μεγάλα στοιχήματα με δανεικά χρήματα.

Η στρατηγική αυτή πολλαπλασιάζει το κέρδος.

Ο πανικός και η συμπεριφορά της...αγέλης  

Οι περισσότεροι Κινέζοι που επένδυσαν στην χρηματιστηριακή αγορά είναι νέοι στο...σπορ και άπειροι. Η έλλειψη ψυχραιμίας και ο πανικός είναι χαρακτηριστικό των μικροεπενδυτών.

Περισσότερα από 90 εκατομμύρια Κινέζοι, υπάλληλοι-εργάτες -αγρότες πόνταραν στο "κινεζικό όνειρο" ελπίζοντας στον εύκολο πλουτισμό ή απλά για να αυξήσουν το εισόδημά τους. Είδωλό τους ο...Μέσι των Χρηματιστηρίων, ο Γουόρεν Μπάφετ.

Τα χαρακτηριστικά των περισσοτέρων το χαμηλό εισόδημα και το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο. Η πλειοψηφία των Κινέζων αγροτών είναι αναλφάβητοι.

Το μισό της κεφαλαιοποίησης της αγοράς χαθηκε μέσα σε λιγότερο από μισή ώρα. Οι περισσότεροι επενδυτές καθοδηγήθηκαν από τις φήμες της αγοράς.

Η μεταβλητότητα "θέριεψε τις αρκούδες της πτώσης" που κατασπάραξαν εκατομμύρια μικροεπενδυτές επιφέροντάς τους απώλειες άνω του 30%."Η μεταβλητότητα είναι ο εχθρός του επενδυτή" λέει ο αναλυτής ενός μεγάλου fund.

Η χρηματιστηριακή λαίλαπα "έκαψε" τον μέσο Κινέζο επενδυτή

Χρειάστηκαν λίγες εβδομάδες για να μπει στην κατάψυξη η ευφορία του μέσου Κινέζου επενδυτή και να... βγουν τα "μαύρα επενδυτικά κοστούμια από τη ντουλάπα".

Οι μεγάλοι χαμένοι;; Εργαζόμενοι με χαμηλά εισοδήματα, αγρότες, νοικοκυρές, ακόμα και πλανόδιοι πωλητές. Το 5%-6% των Κινέζων πολιτών τους αρέσει να..."παίζουν" στο Χρηματιστήριο.

Το "μάρμαρο" της χασούρας αρκετά βαρύ. Περίπου 420.000 γουάν είναι η ζημιά για κάθε Κινέζο σύμφωνα με εκτιμήσεις.

Μέσα στους τελευταίους μήνες  τουλάχιστον 20 εκατομμύρια Κινέζοι...μπήκαν στην χρηματιστηριακή αγορά. Μόνο τον Μάρτιο ανοίχθηκαν 5 εκατομμύρια νέοι online λογαριασμοί με ελάχιστη απαιτούμενη επένδυση μόλις 2.000 γουάν (300 ευρώ)!

Το "Do it Yourself" βασιλεύει. Το 80% των χρηματιστηριακών συναλλαγών πραγματοποιούνται από ιδιωτες επένδυτές σε αντίθεση με την Γουόλ Στριτ που είναι το 53%.

Οι Κινέζοι είτε ανοίγουν έναν ειδικό λογαριασμό για να επενδύσουν στο Χρηματιστήριο είτε πηγαίνουν σε έναν broker. Η ελάχιστη απαιτούμενη επένδυση είναι 500.000 γουάν(80.000 ευρώ). Οι brokers μπορούν να αγοράσουν μετοχές με δανεισμό έως και το 80% της επένδυσης.

Υπολογίζεται ότι το 80% των ημερήσιων συναλλαγών στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης προέρχονται από τις καταθέσεις των  πολιτών.

Πολλοί δανείστηκαν για να αγοράσουν μετοχές. Το χρέος των Κινέζων στις τράπεζες για αγορά μετοχών υπολογίζεται στα 350 δισεκατομμύρια δολάρια. Περίπου 260 δισεκατομμύρια δολάρια χρωστάνε στους brokers. Όχι αμελητέα...

Η "ομπρέλα" των μέτρων  της κυβέρνησης και οι "ενέσεις" της Κεντρικής Τράπεζας

Η κινεζική κυβέρνηση επιχείρησε να ανακόψει τον καταποντισμό της αγοράς και να σβήσει τους φόβους των επενδυτών με μια σειρά μέτρα.

Ένα κρατικό ταμείο, το China Securities Financial Corp., φέρεται να έχει αγοράσει μετοχές τις τελευταίες εβδομάδες ρίχνοντας στη αγορά 800 δισεκατομμύρια δολάρια, μετά την κατάρρευση του δεύτερου δεκαπενθήμερου του Ιουνίου.

Η μείωση των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα και η ποσοτική χαλάρωση με τα 50 δισ. γουάν δεν απέτρεψαν το γκρέμισμα της χρηματιστηριακής αγοράς.

Οι αρχές του Πεκίνου απαγόρευσαν στους επενδυτές που κατέχουν ποσοστό των μετοχών άνω του 5% της αξίας της εταιρείας να πουλήσουν τις μετοχές τους για τους επόμενους έξι μήνες.  Το ίδιο και στους διευθύνοντες συμβούλους των εταιριών.

Στο τέλος της πρώτης εβδομάδας του Ιουλίου ανεστάλη η διαπραγμάτευση των μετοχών 1.476 εταιριών (το 50% των τίτλων της αγοράς).

Η κυβέρνηση διέταξε 112 επιχειρηματικούς κολοσσούς να μην πωλήσουν τις μετοχές τους των εταιριών ή των θυγατρικών τους σε περιόδους υψηλής μεταβλητότητας.

Η CsF (China Securities Financial) παρενέβη στην αγορά για τεχνητή στήριξη των τιμών.

Αόρατα Γεγονότα
Από το skottishbetting
Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας. 

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'