Ξεκίνησαν την Επίθεση οι Ρώσοι -Μυστικό σχέδιο Ομπάμα-Πούτιν για χτύπημα κατά των τζιχαντιστών (BINTEO)

Πάνω από 20 αεροπορικές επιθέσεις εναντίον στόχων του ISIS σε συριακό έδαφος πραγματοποίησε η ρωσική αεροπορία, μετά την απόφαση της ρωσικής Βουλής να εγκρίνει αίτημα του Βλαντιμίρ Πούτιν για ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων, πρώτη φορά μετά από δεκαετίες σε έδαφος της Μέσης Ανατολής. Την ίδια στιγμή, αεροπορική επίθεση με στόχο περιοχές που ελέγχονται από το Ισλαμικό Κράτος πραγματοποίησαν την Τετάρτη και οι ΗΠΑ, με την αμερικανική αεροπορία να συνεχίσει τις πτήσεις πάνω από τα συριακά εδάφη. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν οκτώ στόχους του Ισλαμικού Κράτους.


Σύμφωνα με τους αναλυτές, η απόφαση της Μόσχας φαίνεται να είναι απόρροια μυστικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι η Δαμασκός ανακοίνωσε πως έρχεται μετά από επίσημο έγγραφο αίτημα του Άσαντ προς τον Πούτιν. Οι συνεχείς συναντήσεις Αμερικανών και Ρώσων αξιωματούχων στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες φαίνεται να επιβεβαιώνει μια τέτοια εκτίμηση.

Όπως ανέφερε την Τετάρτη με τη ρωσική πλευρά, η Μόσχα ενημέρωσε την Ουάσινγκτον για τις ρωσικές επιχειρήσεις, μια ώρα πριν αυτές αρχίσουν, ζητώντας από τις αμερικανικές δυνάμεις να απομακρυνθούν από τον συριακό εναέριο χώρο.Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Σεργκέι Λαβρόφ, η Ρωσία είναι έτοιμη να σφυρηλατήσει διαύλους επικοινωνίας με τις ΗΠΑ για τη μέγιστη αποτελεσματικότητα στον αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία.

Η Μόσχα αποφάσισε να εξαφανίσει το ISIS -Ραγδαίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή -Ανατροπή Ισορροπιών


Ωστόσο, από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις δεν λείπουν τα προβλήματα, με αρκετές χώρες της Δύσης να εκφέρουν αιτιάσεις κατά της Μόσχας, υπονοώντας ότι οι επιδρομές της ρωσικής αεροπορίας στο έδαφος της Συρίας δεν στράφηκαν μόνο κατά του Ισλαμικού Κράτους αλλά και εναντίον ανταρτών και δυνάμεων της αντιπολίτευσης. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε τις αιτιάσεις χαρακτηρίζοντάς τες ψευδείς.

Ενστάσεις εξέφρασε και η Ουάσινγκτον, τόσο αναφορικά με το στόχους που επλήγησαν, όσο και σε σχέση με την απαραίτητη συνεννόηση για τους κανόνες εμπλοκής που θα εξασφαλίσουν την αποφυγή συγκρούσεων ή ανταλλαγής πυρών ανάμεσα στα ρωσικά και τα αμερικανικά σκάφη που επιχειρούν στην περιοχή.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ρώσο ομόλογό, προκειμένου να υπάρξει κάποια συζήτηση για τους κανόνες εμπλοκής, ενώ σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο οι συζητήσεις αυτές αναμένεται να αρχίσουν σύντομα.

Politico: Μυστική συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας

Η Ρωσία και οι ΗΠΑ φαίνεται να έχουν συμφωνήσει σε ό,τι αφορά τη στάση τους στον συριακό εμφύλιο, αναφέρει σε ανάλυσή του στον ιστότοπο Politico, ο Μάικλ Χιρς.

Παρά την ρητορική των υψηλών τόνων, πηγές που επικαλείται ο Χιρς αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει σε μια μυστική συμφωνία που προβλέπει την παραμονή του Άσαντ στην εξουσία και την κοινή στρατηγική Μόσχας-Ουάσιγκτον κατά των τζιχαντιστών της ISIS. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι αλλεπάλληλες συναντήσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ Τζον Κέρι στη Νέα Υόρκη με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ αλλά και τον ιρανό ΥΠΕΞ Ζαβάντ Ζαρίφ ο οποίος έγραψε ιστορία με την θερμή χειραψία που είχε με τον Μπαράκ Ομπάμα. Ενδεικτική του κλίματος ήταν η συνάντηση που είχαν τις προηγούμενες ημέρες Ομπάμα και Πούτιν αλλά και οι δηλώσεις που ακολούθησαν. Ο αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε για πρώτη φορά όχι σε αποχώρηση του Ασαντ αλλά σε ρεαλισμό που υπαγορεύει την ανάγκη συμβιβασμού και μια διαχειρίσιμη μετάβαση εξουσίας.



Πούτιν: Ο Άσαντ πρέπει να συμβιβαστεί

Την εκτίμηση ότι ο πρόεδρος της Συρίας Άσαντ πρέπει να διεξάγει διάλογο με τη συριακή αντιπολίτευση και να είναι έτοιμος να συμωνήσει σε έναν «συμβιβασμό» έκανε λίγο μετά την έναρξη των ρωσικών επιδρομών ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Πιστεύουμε ότι μια οριστική και διαρκής λύση στη Συρία είναι εφικτή μόνο στη βάση μιας πολιτικής μεταρρύθμισης και της διεξαγωγής διαλόγου με τις λογικές πολιτικές δυνάμεις στη χώρα», είπε ο Πούτιν αναφερόμενος στην αντιπολίτευση την οποία ανέχεται το καθεστώς του Άσαντ. «Γνωρίζω ότι ο πρόεδρος Άσαντ το αντιλαμβάνεται αυτό και είναι έτοιμος για μια τέτοια διαδικασία», πρόσθεσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Εξάλλου ο πρόεδρος της Ρωσίας είπε ότι η κυβέρνησή του επιδιώκει να συμμαχήσει με όλες τις χώρες που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις εναντίον της διεθνούς τρομοκρατίας.

«Πιστεύουμε ότι είναι εφικτό και προσήκον να ενωθούν όλες οι ενδιαφερόμενες χώρες στον αγώνα εναντίον της διεθνούς δημοκρατίας και να οικοδομήσουμε το κοινό μας έργο βάσει του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ», σημείωσε ο Πούτιν.

«Για να ξεκινήσουμε προτείνω στα ενδιαφερόμενα κράτη, πρώτα απ' όλα τις χώρες της περιοχής, να ενταχθούν στο διεθνές κέντρο πληροφόρησης και συντονισμού στη Βαγδάτη. Όλοι οι εταίροι μας θα είναι ενημερωμένοι για τα σχέδια και τις ενέργειες της Ρωσίας στη Συρία», συμπλήρωσε.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρόσθεσε ότι ο μοναδικός τρόπος για να αντιμετωπιστούν οι τρομοκράτες στη Συρία είναι η προληπτική δράση, ενώ επισήμανε ότι η στρατιωτική εμπλοκή της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή θα περιλαμβάνει μόνο τις δυνάμεις της πολεμικής αεροπορίας και θα είναι προσωρινή.

Νωρίτερα, η συριακή προεδρία επιβεβαίωσε ότι ο Μπασάρ αλ Άσαντ ζήτησε από τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν ρωσική στρατιωτική βοήθεια, με ανακοίνωση που εκδόθηκε στη Δαμασκό. «Οι ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις απεστάλησαν στη Συρία κατόπιν αιτήματος του συριακού κράτους μέσω μιας επιστολής του κ. Άσαντ (...) στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του προέδρου Πούτιν για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», αναφέρει η ανακοίνωση.

Κέρι: Άλλο η μάχη ενάντια στον ISIS, άλλο η υποστήριξη του Ασάντ

«Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν κάθε ειλικρινή προσπάθεια για την καταπολέμηση του ISIS και των ομάδων που συνδέονται με την Αλ Κάιντα, ιδίως την Αλ-Νούσκρα», ανέφερε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας πως εάν οι προσπάθειες της Ρωσίας αντιπροσωπεύουν μια αυθεντική δέσμευση, τότε «τις καλωσορίζουμε».

«Ωστόσο δεν θα πρέπει να συγχέουμε την μάχη μας ενάντια στον ISIS με την υποστήριξη στον Ασάντ. Επιπρόσθετα, καταστήσαμε σαφές πως θα είχαμε σοβαρές ανησυχίες εάν η Ρωσία πλήξει στόχους στους οποίους δεν επιχειρούν δυνάμεις του ISIS ή ομάδων που συνδέονται με την Αλ-Κάιντα», πρόσθεσε.

«Ενημερώσαμε τη Ρωσία ότι είμαστε προετοιμασμένοι να συζητήσουμε για τους κανονες εμπλοκής όσο το δυνατόν συντομότερο: αυτή την εβδομάδα», ανέφερε. Ωστόσο οι αεροπορικές επιθέσεις των ΗΠΑ στο εναέριο χώρο της Συρίας θα συνεχίσουν, όπως δήλωσε ο κ. Κέρι.

Ποιους πλήττουν τελικά οι ρωσικές επιδρομές;

Έντονος είναι ο προβληματισμός σε αρκετές χώρες της Δύσης για τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και αναφέρουν πως οι ρωσικές επιδρομές στη Συρία δεν πλήττουν στόχους τους ISIS.

Σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο ο οποίος μίλησε στο Reuters, οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές δεν φαίνεται προς το παρόν να στοχεύουν περιοχές που ελέγχονται από το Ισλαμικό Κράτος και μπορεί να επεκταθούν και πέρα από την περιοχή Χομς. Όπως ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος, η Ρωσία προειδοποίησε τις ΗΠΑ να απομακρυνθούν από το συριακό αεροπορικό χώρο πριν από τα χτυπήματα, ωστόσο οι ΗΠΑ και οι συμμαχικές δυνάμεις συνέχισαν να πετούν πάνω από τη Συρία.

Γαλλική διπλωματική πηγή ανέφερε και εκείνη πως τα ρωσικά χτυπήματα στη Συρία μοιάζουν να στοχεύουν την αντιπολίτευση στη χώρα και όχι το ισλαμικό κράτος.

Όπως αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο δηλώσεις ακτιβιστών, ανθρώπων που βρίσκονται στην περιοχή και ανταρτών, οι περιοχές της Χομς που χτύπησαν οι ρώσοι δεν φαίνεται να ελέγχονται από το Ισλαμικό Κράτος αλλά από σειρά αντάρτικων ομάδων.

Η ISIS δεν έχει καμία παρουσία στη βόρεια περιοχή της Χαμα, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο της οργάνωσης Ελεύθερος συριακός στρατός, ανέφερε ο επικεφαλής της αντάρτικης ομάδας στο ReutersJamil al Saleh. Ο Saleh ανέφερε πως η ομάδα του προμηθευόταν αντιαρματικούς πυραύλους από ξένες δυνάμεις που αντιτίθεντο στον Ασαντ.

Μιλώντας στο Συμβούλειο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σ. Λαβρόφ ανέφερε πως η χώρα του ανταποκρίθηκε στο αίτημα της Συρίας για στρατιωτική βοήθεια και ισχυρίστηκε πως οι αεροπορικές επιδρομές στοχεύουν αποκλειστικά τις θέσεις του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ωστόσο πως το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας εξετάζει την ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα στη Συρία προκειμένου να διαπιστώσει ποιους στόχους έχει πλήξει. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ σημείωσε πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για είναι κανείς σίγουρος ποιοι στόχου χτυπήθηκαν. Το βράδυ της Τετάρτης, ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Ας Κάρτερ ανέφερε πως οι ρωσικές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν σε περιοχές όπου πιθανότατα δεν υπήρχαν δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους.


Πληροφορίες για 36 νεκρούς

Σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο ElDoran AlShamia που υποστηρίζει την πλευρά των ανταρτών στη Συρία, κατά τη διάρκεια των πρώτων ρωσικών επιθέσεων από αέρος έχασαν τη ζωή τους 37 άτομα, μεταξύ αυτών και άμαχοι. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 27.

Οι αεροπορικές επιδρομές είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 36 αμάχων δήλωσε ο επικεφαλής της συριακής αντιπολίτευσης. «Όλοι οι στόχοι στα αεροπορικά πλήγματα της Ρωσίας που διεξήχθησαν σήμερα στο βόρειο τμήμα της Χομς ήταν άμαχοι» έγραψε ο Χάλεντ Χότζα, επικεφαλής του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού, στον λογαριασμό του στο Twitter. Ο Χότζα, που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, είπε ότι άμαχοι σκοτώθηκαν σε πέντε διαφορετικές περιοχές.

«Οι περιοχές που στοχοθετήθηκαν στους σημερινούς βομβαρδισμούς της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας στη Χομς ήταν οι περιοχές εκείνες που πολέμησαν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και το νίκησαν πριν από ένα χρόνο» υπογράμμισε.


Αόρατα Γεγονότα
Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'