Οι «ελληνικές» αδελφότητες της Ελίτ πίσω από τους Κροίσους του διαδικτύου

Uber. Snapchat. Dropbox. Lyft. Blue Apron. EventBrite. Warby Parker. Όλες αυτές είναι μη εισηγμένες εταιρείες με εκτιμώμενη αξία άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Αλλά δεν είναι αυτό το μόνο κοινό τους στοιχείο: όλες έχουν έναν τουλάχιστον ιδρυτή που ανήκε σε αδελφότητα και προέρχεται από εύπορη οικογένεια. Οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και τελικά ισχύει το πλούσιοι εναντίον φτωχών; Ταξικός Πόλεμος; Πάντα. Πολύ θα θέλαμε να βλέπαμε τι θα γινόταν αν ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ είχε γεννηθεί για παράδειγμα στην Αιθιοπία ή την Κολομβία.

Γράφει ο Νικ Κόσμος

Οι αδελφότητες των πανεπιστημίων της ελίτ τα τελευταία χρόνια έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της κριτικής για την προώθηση της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, τις ακρότητες στις τελετές μύησής τους, και άλλες προβληματικές συμπεριφορές.

• Κάντε κλικ στον σύνδεσμο αν θέλετε περισσότερα για την πλανητικής Ελίτ
• Συνεδριάζει από χτες η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ -Τι είναι η Λέσχη
• Λέσχη Μπίλντερμπεργκ: Ο Κούλης μοναδικός πολιτικός «εκπρόσωπος» από την Ελλάδα
• The Money Masters στα ελληνικά (ΒΙΝΤΕΟ)

Την ίδια στιγμή, όμως, η συμμετοχή σε αδελφότητα υπήρξε κρίσιμο στάδιο της ανάπτυξης μερικών απ’ των πιο γνωστών επιχειρήσεων.

Πάρτε το παράδειγμα του Έβαν Σπίγκελ, ο οποίος ανέπτυξε την τρομερά επιτυχημένη εφαρμογή Snapchat μαζί με δύο άλλα μέλη της αδελφότητας Kappa Sigma στο Stanford.

Ο Σπίγκελ είχε ηγετικό ρόλο στην αδελφότητα – επικεφαλής κοινωνικών εκδηλώσεων – μέχρι που η οργάνωση αποβλήθηκε από τον πανεπιστημιακό χώρο επειδή διοργάνωσε ένα πάρτι με αλκοόλ σε ένα σαββατοκύριακο κατά το οποίο το πανεπιστήμιο είχε απαγορεύσει την κατανάλωσή του.

Αλλά η αλήθεια είναι ότι η Snapchat δεν θα είχε υπάρξει ποτέ αν ο Σπίγκελ δεν ήταν μέλος αδελφότητας. Η ίδια η ιδέα μιας εφαρμογής για την αποστολή φωτογραφιών που εξαφανίζονται μετά από λίγο προήλθε μέσα από μια συζήτηση μεταξύ του Σπίγκελ και των αδελφών του γύρω από την αποστολή μηνυμάτων με ερωτικό περιεχόμενο.

Τελικά, ενθαρρύνουν οι αδελφότητες στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ την επιχειρηματικότητα, παρά την αρνητική τους φήμη; Μια έρευνα γνώμης Gallup το 2014 οδηγήθηκε σ’ αυτό ακριβώς το συμπέρασμα.

Από τους 30.000 αποφοίτους που συμμετείχαν, όσοι είχαν συμμετάσχει σε αδελφότητα ήταν πιθανότερο να έχουν ξεκινήσει μια επιχείρηση σε σχέση με όσους δεν είχαν εμπλακεί με μια τέτοια φοιτητική οργάνωση.

Το αμερικανικό Fortune.com φιλοξενεί ένα αφιέρωμα στις αδελφότητες πίσω από επιχειρηματίες με τον όρο «Venture Goes Greek». O όρος «Greek» χρησιμοποιείται καθώς οι σύλλογοι φοιτητών, οι επονομαζόμενες αδελφότητες στην Αμερική έχουν οι περισσότερες ονόματα με ελληνικούς χαρακτήρες. Για το λόγο αυτό λέγονται και Greek letter organizations.

Επίσης κανείς δεν μπορεί να διαψεύσει ότι οι αδελφότητες των Αμερικανικών Πανεπιστημίων αποτελούν τον προθάλαμο εισαγωγής για τις μασονικές οργανώσεις της πλανητικής ελίτ. Οπότε η ελίτ που οργανώνεται με οργανώσεις όπως η μασονία, οι αδελφότητες και το κέρδος μέσω της ανθρώπινη εκμετάλλευσης αποτελούν τους βασικούς πυλώνες του σύγχρονου πλανητικού μηχανισμού εξουσίας.

Είπαμε πλούσιοι εναντίον φτωχών. Ο αιώνιος ταξικός πόλεμος.

Τι είναι οι αδελφότητες;

Είναι κοινωνικές οργανώσεις κυρίως για προπτυχιακούς φοιτητές. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι πρώτες αδελφότητες εμφανίστηκαν στα κολέγια γύρω στα 1770, αλλά δεν είχαν πάρει τη μορφή που έχουν σήμερα μέχρι το 1820. Η παλαιότερη αμερικανική αδελφότητα είναι η ΧΦ που ιδρύθηκε το 1824 στο Princeton College. Ακολούθησε η ΚΑ που ιδρύθηκε το 1825, η ΣΦ το 1827 και η ΔΦ την ίδια χρονιά, όλες στο Union College.

Γιατί όμως χρησιμοποιούνται ελληνικά γράμματα; Συνήθως τα αρχικά αναφέρονται σε μια ελληνική φράση που χρησιμοποιείται ως σύνθημα της κάθε αδελφότητας.

Για παράδειγμα το όνομα της αδελφότητας ΦΒΚ, που ιδρύθηκε το 1776 στο Πανεπιστήμιο Willliam and Mary και είναι η πρώτη με ελληνικά γράμματα, προέρχεται από τη φράση «Φιλοσοφία Βίου Κυβερνήτης», δηλαδή η φιλοσοφία είναι ο οδηγός της ζωής.

Γενικά οι αδελφότητες είναι έντονα επηρεασμένες από την αρχαιοελληνική κουλτούρα και παιδεία.

Αυτό φαίνεται όχι μόνο από τα ελληνικά γράμματα στα ονόματα τους, αλλά και από την συχνή χρήση της λέξης greek (Greek community, Greek system κλπ), ενώ πολλές φορές τα μέλη των αδελφοτήτων ονομάζονται και Greeks.

Ωστόσο μπορεί οι αδελφότητες να είναι επηρεασμένες από την αρχαιοελληνική κουλτούρα και παιδεία αλλά τα μέλη τους και οι απόφοιτοι τους δεν έχουν καμιά σχέση. Οι ίδιες οι αδελφότητες έχουν καταντήσει προθάλαμος του κέρδους και διδάσκουν κάποιον να πατάει επί πτωμάτων. Αρχαία ελληνική φιλοσοφία; Θα τα βλέπει ο Επίκουρος κι ο Διογένης και θα γελάνε. Η αρχαιοελληνική κουλτούρα και παιδεία ήταν ανθρωποκεντρική ενώ η κουλτούρα στις αδελφότητες έχει ως κέντρο μόνο το χρήμα και το κέρδος με κάθε μέσο.

Νικ Κόσμος για τα Αόρατα Γεγονότα

Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'