Αμφισβητεί τα σύνορα ανοιχτά ο σουλτάνος

O πρόεδρος της Τουρκίας έρχεται, σε ρόλο ηγέτη-ταραξία, να περάσει από τη θεωρία του νεο-οθωμανικού αλυτρωτισμού... στην πράξη της αμφισβήτησης του διεθνούς δικαίου. Αφού πρώτα υπονόμευσε τη Συνθήκη της Λωζάνης ως «μειοδοτική», στέλνει επιθετικά μηνύματα σε όλους τους γείτονες, θέτοντας ανοιχτά ζήτημα... επαναδιαπραγμάτευσης των συνόρων.


Καταρρίπτοντας κάθε έννοια καλής γειτονίας, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έρχεται πια, σε ρόλο ηγέτη-ταραξία, να περάσει από τη θεωρία του νεοοθωμανικού αλυτρωτισμού... στην πράξη της αμφισβήτησης του διεθνούς Δικαίου, όπως αυτό εκφράζεται μέσα από τις διεθνείς συνθήκες και αποκρυσταλλώνεται στο σημερινό στάτους-κβο κρατών και συνόρων.

Δείτε επίσης
• Σύμβουλος του Ερντογάν απειλεί με προσάρτηση των κατεχομένων
• Γιατί ο Ερντογάν δεν γουστάρει τη Συνθήκη της Λωζάνης
• Ο Ερντογάν θέτει ευθέως θέμα αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάνης

Αφού πρώτα υπονόμευσε τη Συνθήκη της Λωζάνης ως «μειοδοτική» από το βήμα διαδοχικών δημόσιων εμφανίσεών του (προφανώς για να εξοικειώνεται με την ιδέα το «αυτί» της κοινής γνώμης εντός αλλά και εκτός των συνόρων), ο 62χρονος ηγέτης έρχεται τώρα να θέσει για πρώτη φορά ανοιχτά θέμα... επαναδιαπραγμάτευσης των συνόρων της σύγχρονης Τουρκίας. Κι αυτό μάλιστα σε μια εξαιρετικά 'οριακή' χρονική στιγμή διεθνώς, ενώ οι συνομιλίες στο Κυπριακό δείχνουν να έχουν προσωρινά καταρρεύσει και το Ευρωκοινοβούλιο τρίζει τα δόντια απειλώντας την Άγκυρα με πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ή ακόμη και με οικονομικές κυρώσεις.

«Η Λωζάνη δεν είναι μια Συνθήκη που δεν μπορεί να συζητηθεί. Σε καμία περίπτωση δεν είναι ένα ιερό κείμενο. Και φυσικά θα τη συζητήσουμε», διακήρυξε ο σουλτάνος, στο πλαίσιο ομιλίας του ενώπιον του νέου Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας, φανερώνοντας έτσι για πρώτη φορά ανοιχτά τις πραγματικές προθέσεις πίσω από όλες εκείνες τις ρητορείες του περασμένου διαστήματος περί «συνόρων της καρδιάς» που επεκτείνονται πέρα από τα φυσικά σύνορα της σύγχρονης Τουρκίας.

Διεκδικήσεις
Ως φαίνεται λοιπόν, ήταν απλώς ζήτημα χρόνου μέχρι «τα σύνορα της τουρκικής καρδιάς» να αρχίσουν να αποκτούν και... φυσική υπόσταση ως εδαφικές διεκδικήσεις στο μυαλό ενός ηγέτη ο οποίος προκαλεί πλέον ανοιχτά όχι μόνο την Ελλάδα και τις γύρω χώρες, αλλά συνολικά τη διεθνή νομιμότητα.

«Θα εργαστούμε για να εξασφαλίσουμε κάτι καλύτερο. Ακόμη επιχειρούν να μας εγκλωβίσουν στη Λωζάνη. Να μας συγχωρέσουν. Έχω δικαίωμα λόγου. Γνωρίζουμε ότι θα πατήσουμε το πόδι πολλών πλευρών. Θα αγγίξουμε πολλά συμφέροντα. Αυτό θα το πράξουμε μαζί σε κάθε περίπτωση. Είμαστε αποφασισμένοι να οδηγήσουμε την Τουρκία πιο πέρα», διακήρυξε μέσα σε ένα όργιο επεκτατικής προκλητικότητας ο ίδιος, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι αυτό «το πάτημα των ξένων ποδιών» πρόκειται να λάβει χώρα πριν από το 2023 (και την επέτειο της συμπλήρωσης 100 ετών από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας). Διαβάζοντας κανείς τις συγκεκριμένες δηλώσεις, διερωτάται φυσικά τι άλλο θα μπορούσαν να σημαίνουν οι εκφράσεις «να οδηγήσουμε την Τουρκία πιο πέρα» και «θα πατήσουμε το πόδι πολλών πλευρών», πέρα από διεκδικήσεις ξένων εδαφών.

Ο Ερντογάν τα είπε όλα αυτά με το βλέμμα στραμμένο προς τη Συρία και το Ιράκ, όπου έχουν εισβάλει άλλωστε ήδη τουρκικά στρατεύματα, με την Αγκυρα να δικαιολογεί την παρουσία τους επικαλούμενη επισήμως την ανάγκη καταπολέμησης της κουρδικής (και όχι ισλαμικής) «τρομοκρατίας». «Τι θα συμβεί αν η Τουρκία παραμείνει απομακρυσμένη από τη Συρία και τις άλλες περιοχές; Σε μια τέτοια περίπτωση, αυτές οι περιοχές θα είχαν γαλήνη και ασφάλεια;», διερωτήθηκε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος σύμφωνα με τη φιλοκυβερνητική ενημερωτική ιστοσελίδα 'A Haber', διεκδικώντας ρόλο θεματοφύλακα της περιφερειακής ασφάλειας, όταν στην πράξη το μόνο που θέλει πραγματικά είναι να επεκτείνει τον τουρκικό έλεγχο στα εδάφη άλλων χωρών προς τα ανατολικά (Συρία, Ιράκ) αλλά και προς τα δυτικά (Αιγαίο, δυτική Θράκη, Βαλκάνια).

Επιβεβαίωση
Κάπως έτσι, λοιπόν, επιβεβαιώνονται πια οι φόβοι όλων εκείνων που από την πρώτη στιγμή προειδοποιούσαν ότι η τουρκική ηγεσία ουδέποτε μιλάει κατά τρόπο τυχαίο, αφελή ή αθώο. Αντιθέτως, όλα όσα λέγονται (περί «συνόρων καρδιάς», περί «νέων στην Τουρκία που πρέπει να προβληματιστούν για όσα συμφωνήθηκαν στη Λωζάνη» κ.α.) εξυπηρετούν συγκεκριμένες στοχεύσεις υπέρ της διαμόρφωσης ενός κλίματος αλυτρωτικών διεκδικήσεων που μόνο αθώο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

Όσο για τις εν λόγω διεκδικήσεις, αξίζει να σημειωθεί ότι αυτές από τη στιγμή που θα κάνουν την πρώτη εμφάνισή τους και μετά... ουδέποτε χάνονται. Ενδεχομένως να ατονούν για διαστήματα ανάλογα με τις εξελίξεις, αλλά πάντοτε επιστρέφουν. Υπό αυτήν την έννοια, το καθεστώς Ερντογάν μπορεί να βγει αύριο και να υποβαθμίσει τις δηλώσεις περί «ανάγκης απεγκλωβισμού της Τουρκίας από τη Λωζάνη». Ο σπόρος ωστόσο έχει φυτευτεί και το θέμα είναι βέβαιο ότι θα επανέλθει με την πρώτη ευκαιρία ξανά κάποια στιγμή στο μέλλον... στα πρότυπα των γκρίζων διεκδικήσεων της Άγκυρας στο Αιγαίο, που επίσης επανέρχονται τις τελευταίες δεκαετίες.

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις Ερντογάν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος απάντησε χθες το απόγευμα ότι δεν πρόκειται για επίσημες δηλώσεις, αλλά για τουρκικό δημοσίευμα (εν προκειμένω στον φίλα προσκείμενο προς το καθεστώς Ερντογάν ιστοχώρο 'A Haber'), επισημαίνοντας ότι δεν σχολιάζει δημοσιεύματα.

Το ΥΠΕΞ
Το υπουργείο Εξωτερικών διά του εκπροσώπου του σχολίασε για το θέμα: «Στον αναθεωρητισμό που διατυπώνεται κατ' επανάληψη από την τουρκική ηγεσία, η Ελλάδα αντιπαρατάσσει την προσήλωσή της στη διασφάλιση της διεθνούς νομιμότητας, της ειρήνης και της σταθερότητας. Δηλώσεις αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάνης είναι απαράδεκτες».


Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'