Αντιτορπιλικό των ΗΠΑ έριξε προειδοποιητικές βολές εναντίον πολεμικών του Ιράν -Ένταση στα Στενά του Ορμούζ

Αντιτορπιλικό του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ έριξε τρεις προειδοποιητικές βολές εναντίον τεσσάρων πλοίων ταχείας επίθεσης του Ιράν, τα οποία το είχαν πλησιάσει κινούμενα με μεγάλη ταχύτητα κοντά στα Στενά του Ορμούζ, δήλωσαν την Δευτέρα στο Reuters δύο αξιωματούχοι προσκείμενοι στο υπουργείο άμυνας των ΗΠΑ.



Το επεισόδιο σημειώθηκε την Κυριακή, την ώρα που ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται να αναλάβει καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου. Τον Σεπτέμβριο, ο Τραμπ διεμήνυσε πως όποιο ιρανικό πλοίο παρεμποδίζει το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ στον Κόλπο θα «πυροβολείται».

Δείτε επίσης
• Ο Πούτιν πιέζει τον Ερντογάν όχι μόνο στη Συρία -Ρωσία, Τουρκία, Ιράν ενώνουν τις δυνάμεις τους
• Ενίσχυση της ρωσικής πυρηνικής δύναμης της Ρωσίας εξήγγειλε ο Πούτιν
• Πρώτο χτύπημα Τραμπ εναντίον της Παγκοσμιοποίησης

Οι αξιωματούχοι, που μίλησαν υπό τον όρο να μείνουν ανώνυμοι, δήλωσαν πως το USS Mahan είχε ραδιοεπικοινωνία με τα σκάφη του σώματος των Φρουρών της Επανάστασης αλλά αυτά δεν αποκρίθηκαν στα αιτήματα να επιβραδύνουν και συνέχισαν να υποβάλλουν ερωτήσεις στο Mahan.

Το αμερικανικό αντιτορπιλικό εκτόξευσε προειδοποιητικές φωτοβολίδες και ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ έριξε επίσης ένα καπνογόνο πριν ριφθούν προειδοποιητικά πυρά.

Τα ιρανικά σκάφη έφθασαν σε απόσταση 800 μέτρων από το Mahan, το οποίο συνόδευε άλλα δύο πολεμικά πλοία των ΗΠΑ, είπαν.

Η χρόνια αμοιβαία εχθρότητα αμβλύνθηκε όταν η Ουάσινγκτον ήρε ορισμένες κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης πέρυσι έπειτα από μία συμφωνία για τον περιορισμό των πυρηνικών φιλοδοξιών του Ιράν. Ωστόσο παραμένουν σοβαρές διαφορές για το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν καθώς και για τις συγκρούσεις στη Συρία και στο Ιράκ.

Αξιωματούχος υπενθύμισε πως παρόμοια περιστατικά συμβαίνουν κατά καιρούς.

Τον Αύγουστο, ένα άλλο πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ έριξε προειδοποιητικά πυρά προς ιρανικό σκάφος ταχείας επίθεσης που προσέγγισε δύο πλοία των ΗΠΑ.

Τον Ιανουάριο του 2016, το Ιράν άφησε ελεύθερους δέκα ναύτες των ΗΠΑ τους οποίος είχε αιχμαλωτίσει και κρατήσει για μικρό χρονικό διάστημα.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε πως τα προειδοποιητικά πυρά που ερρίφθησαν την Κυριακή είναι μόνο μία από επτά αλληλεπιδράσεις που είχε το Mahan με ιρανικά σκάφη στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, όμως οι υπόλοιπες εκτιμήθηκε ότι ήταν ασφαλείς.


Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'