Αναμονή απαντήσεων από ΗΠΑ για τα F-35 και την αναβάθμιση των F-16

Τις απαντήσεις της Ουάσιγκτον -ως γνήσιο προτεκτοράτο των ΗΠΑ- μετά από την ολοκλήρωση των εξάμηνων διαπραγματεύσεων σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16 και την προοπτική προμήθειας F-35, αναμένει η ελληνική πλευρά, προκειμένου να λάβει τις τελικές αποφάσεις από οικονομικής και επιχειρησιακής άποψης, όπως έκαναν γνωστό -σε άτυπη ενημέρωση- ανώτατοι αξιωματούχοι τις πολεμικής αεροπορίας.


Για το νέο μαχητικό αεροσκάφος που θα είναι πέμπτης γενιάς με τεχνολογία Στελθ, η ελληνική πλευρά επιζητεί τρόπους ένταξης της τεχνολογίας Στελθ στο υφιστάμενο οπλοστάσιο της πολεμικής Αεροπορίας.

Διαβάστε επίσης
• Τέσσερις παραβιάσεις από δύο τουρκικά μαχητικά
• Η Τουρκία βγάζει στο Αιγαίο το ερευνητικό σκάφος Τσεσμέ
• Πόσο πιθανός είναι ο πόλεμος Ελλάδας και Τουρκίας;

Όσο για τον εκσυγχρονισμό των F-16, εξετάζονται διάφορες φάσεις αναβάθμισής τους, ανάλογα με τις προτάσεις που θα υποβληθούν από την αμερικανική κυβέρνηση και τις ενδιαφερόμενες εταιρείες, σε συνδυασμό και με τη συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.

Τα στελέχη της πολεμικής αεροπορίας διευκρίνισαν ότι το κόστος του εξοπλιστικού προγράμματος επιμερίζεται σε βάθος 10ετίας και υπάρχουν διάφοροι τρόποι χρηματοδότησής του, είτε μέσα από leasing, είτε με τη βοήθεια του ΝΑΤΟ, είτε μέσω της πώλησης πεπαλαιωμένου αμυντικού υλικού που παρουσιάζει μεγάλη ζήτηση από ενδιαφερόμενες χώρες.

Έσοδα προσδοκώνται επίσης, από τη δημιουργία του πολυεθνικού κέντρου εκπαίδευσης στην Καλαμάτα και από την αναβάθμιση του ΚΕΑΤ (Ανδραβίδα), δεδομένης της συμμετοχής ενόπλων δυνάμεων ξένων χωρών σε κοινές ασκήσεις και άλλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες.
Όσον αφορά στα γαλλικά μαχητικά Mirage-2000 δεν θα γίνει εκσυγχρονισμός τους, καθώς ο σχετικός διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος λόγω υψηλού κόστους.

Για το πυραυλικό σύστημα S-300 αναφέρθηκε πως ο εκσυγχρονισμός του αφορά στην αναβάθμιση του λειτουργικού του συστήματος ώστε να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες του πιο αποτελεσματικά.

Στα εξοπλιστικά προγράμματα της πολεμικής Αεροπορίας περιλαμβάνονται επίσης:
• η προμήθεια μη επανδρωμένων αεροσκαφών UAV - MALE
• η προμήθεια νέου εκπαιδευτικού αεροσκάφους σταδίου επιλογής
• η αντικατάσταση Α/Φ Τ-2 Ε, με νέο αεροσκάφος προχωρημένης και επιχειρησιακής εκπαίδευσης
• η επαναπιστοποίηση όπλων και υλικών
• η εργοστασιακή συντήρηση οπλικών συστημάτων και οχημάτων υποστήριξης.

Αόρατα Γεγονότα

Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'