6.6 Ρίχτερ τελικά ο σεισμός στην Κω -Είχε ισχύ όσο 3-4 ατομικές βόμβες (ΒΙΝΤΕΟ)

Αναθεωρήθηκε προς τα πάνω το μέγεθος του σεισμού που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής στην Κω όπως ανακοίνωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. Το αναθεωρημένο μέγεθος του σεισμού είναι 6,6 Ρίχτερ.


«Εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα στη 1.31 ώρα Ελλάδος, οι σεισμογράφοι τους κατέγραψαν πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση, με αναθεωρημένο μέγεθος 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που προερχόταν από απόσταση 345χλμ ΑΝΑ της Αθήνας.

Διαβάστε ακόμα
• Η Fukushima έχει μολύνει όλο τον Ειρηνικό Ωκεανό, το θάβουν τα ΜΜΕ
• Πάτρα: Ισχυρός σεισμός έγινε αισθητός σε όλη την Πελοπόννησο
• Παπαζάχος: «Δείχνει να βυθίζεται η μια πλευρά της Ιταλίας» -Τεράστιο το ρήγμα -Τι λέει για την Ελλάδα

-Επίκεντρο της δόνησης: Θαλάσσιο χώρο 20χλμ ΒΑ της Κω. Από εκείνη την ώρα και μέχρι τις 11.00 ώρα Ελλάδος έχουν σημειωθεί δέκα (10) σεισμικές δονήσεις με μέγεθος πάνω από 4,0 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ» αναφέρει η ανακοίνωση του Γεωδυναμικού που υπογράφει ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Άκης Τσελέντης.

Ισχυρός όσο 3-4 ατομικές βόμβες
Αίσθηση έχει προκαλέσει η δήλωση του Τούρκου σεισμολόγου, Οβγκιούν Αχμέτ Ερτζάν για τον φονικό σεισμό που σημειώθηκε τα ξημερώματα στην Κω. Συγκεκριμένα υποστήριξε ότι ο σεισμός που προκάλεσε τρόμο σε Ελλάδα και Τουρκία είχε ισχύ όσο 3 - 4 ατομικές βόμβες!
Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό και πως δεν αναμένεται να υπάρξει άλλος μεγαλύτερος στην περιοχή.

Τέλος, τόνισε ότι οι μετασεισμοί (που ήδη έχουν ξεπεράσει τους 200) θα διαρκέσουν έως και τρεις εβδομάδες, αλλά η έντασή τους δεν θα ξεπερνά τα 5,2 Ρίχτερ.

Το ιστορικό του σεισμού
Ο σεισμός «χτύπησε» στη 01:31 τα ξημερώματα προκαλώντας τον πανικό - Από πτώση τοίχου οι νεκροί, τουρίστες οι πέντε σοβαρά τραυματίες.

Το πιο δύσκολο πρωινό του καλοκαιριού ξημέρωσε σήμερα για τους κατοίκους της Κω που μετρούν τις πληγές τους μετά τον φονικό σεισμό που χτύπησε δευτερόλεπτα μετά τη 01:30 τα ξημερώματα της Παρασκευής τα Δωδεκάνησα. Ο τραγικός απολογισμός; Δύο νεκροί, τουλάχιστον εκατό τραυματίες -οι πέντε σοβαρά- και πολλές ζημιές.

Τις πληροφορίες για τους δύο νεκρούς επιβεβαίωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο δήμαρχος Κω Γιώργος Κυρίτσης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από κατάρρευση τοίχου σε μπαρ ενώ αρκετοί από τους τραυματίες προέρχονται από την πτώση οροφής στο νυχτερινό μαγαζί.

Το μπαρ που κατέρρευσε

Σύμφωνα με δηλώσεις του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου, τα δύο θύματα ήταν νεαρής ηλικίας. Πρόκειται για έναν 39χρονο Τούρκο και έναν 27χρονο Σουηδό. Όσο για τους σοβαρά τραυματισμένους πρόκειται επίσης για τουρίστες.

Μάλιστα ο ισχυρός σεισμός προκάλεσε κι ένα μικρό «τσουνάμι» -περίπου 70 εκατοστών σύμφωνα με τον Άκη Τσελέντη- που είχε σαν αποτέλεσμα σοβαρές ζημιές στο λιμάνι του νησιού, το οποίο δεν είναι λειτουργικό. Το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Blue Star Paros δεν μπόρεσε να καταπλεύσει στο νησί και σύμφωνα με το λιμενικό σώμα το πλοίο συνέχισε το δρομολόγιο του για Νίσυρο, Τήλο, Σύμη, Ρόδο και Καστελόριζο.

Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Κω, κοντά στις τουρκικές ακτές, και είχε εστιακό βάθος γύρω στα 10 χλμ.

Ο σεισμός έγινε αισθητός στην Τουρκία, ιδιαίτερα στην Μαρμαρίδα και στις γειτονικές περιοχές της Αλικαρνασσού και της Κνίδου, αμφότερες στην περιοχή της Μούγλας. Η κυβερνήτης της περιφέρειας Μούγλας, είπε ότι έχουν αναφερθεί μικροί τραυματισμοί ενώ ο δήμαρχος της Αλικαρνασσού είπε ότι είχαν αναφερθεί μικρές ρωγμές σε μερικά παλιά κτίρια.

Έντονη η μετασεισμική ακολουθία - Πανικός στους δρόμους 
Λίγα λεπτά μετά τα φονικά 6,4 Ρίχτερ -σύμφωνα με τις μετρήσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου- ακολούθησε δεύτερος σεισμός 5,1 Ρίχτερ 26 χλμ βόρεια της Λέρου, στο ίδιο εστιακό βάθος.

Μάλιστα σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, από τις 01:53 και για την επόμενη μισή ώρα ακολούθησαν τρεις ισχυροί μετασεισμοί 4,6, 4,5 και 4,7 Ρίχτερ σε απόσταση μικρότερη των 10 χλμ από τα τουρκικά παράλια, με αποτέλεσμα να τρομοκρατηθούν και οι κάτοικοι της γειτονικής χώρας.

Αρκετοί κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού, λόγω του κλίματος πανικού που επικράτησε διανυκτέρευσαν στους δρόμους ενώ από το πρωί βρίσκεται στο νησί κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη. Στην Κω βρίσκεται και ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και κλιμάκιο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας με επικεφαλής τον Ευθύμιο Λέκκα.

Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ και πολίτες ψάχνουν στα συντρίμμια για εγκλωβισμένους και τραυματίες, ενώ τα προβλήματα ηλεκτροδότησης αρχίζουν να αποκαθίστανται.


Τεράστιες οι ζημιές κυρίως στα παλιά κτίρια
Μεταξύ των κτιρίων που κατέρρευσαν είναι το Ιερό του Μητροπολιτικού Ναού του Αγ. Νικολάου και Τμήμα του Μουσουλμανικού Τεμένους στην πλ. Ελευθερίας. Από παλίρροια και άμπωτη στο λιμάνι της Κω κινδύνευσαν σκάφη, ενώ σοβαρές ρηγματώσεις σημειώθηκαν στην προβλήτα όλου του εσωτερικού λιμανιού. Ζημιές υπέστη και η καμάρα προς τα μπαρ καθώς και τμήμα του παλαιού τείχους στην αρχαία αγορά μπροστά από το νοσοκομείο.

Οι ζημιές σε πρώτη φάση φαίνεται να περιορίζονται στην πόλη της Κω και αναμένεται σήμερα πια να υπάρξει πλήρης καταγραφή και εκτίμηση της κατάστασης.

Δείτε βίντεο από τις ζημιές στην Κω:


Δείτε τα βίντεο την ώρα του σεισμού


Περικλής Παπαδόπουλος για τα Αόρατα Γεγονότα

Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'