Τρομοκράτες οι Άθεοι με νόμο στη Σαουδική Αραβία -Ποινικοποίηση της σκέψης

Η Σαουδική Αραβία επίσημα ταυτοποίησε τους άθεους ως τρομοκράτες με νέους σαρωτικούς νόμους που απειλούν μέχρι και με 20 χρόνια στη φυλακή για σχεδόν κάθε κριτική εναντίον της κυβέρνησης ή του Ισλάμ.

Οι κανονισμοί τοποθετούν τους κοσμικούς πολίτες που διαπράττουν εγκλήματα σκέψης στην ίδια κατηγορία με βίαιες τρομοκρατικές ομάδες όπως το υποκατάστημα της Αλ-Κάιντα στην Υεμένη και η Σαουδική Χεζμπολάχ.


Σύμφωνα με το νέο διάταγμα ο βασιλιάς Αμπντάλα της Σαουδικής Αραβίας θα φυλακίζει για έως και 20 χρόνια όποιον παλεύει σε συγκρούσεις στο εξωτερικό, μια προφανής κίνηση για να αποτρέψει τους Σαουδάραβες από την ένταξή τους στους αντάρτες στη Συρία.

Αλλά ο νόμος εφαρμόζεται επίσης σε κάθε Σαουδάραβα ή αλλοδαπό που διαμένει στο βασίλειο σε όποιον: «καλεί για άθεη σκέψη σε οποιαδήποτε μορφή ή θέτει υπό αμφισβήτηση τις βασικές αρχές της ισλαμικής θρησκείας στην οποία βασίζεται αυτή η χώρα».

Οι νόμοι έχουν καταγγελθεί από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων για το ότι δεν κάνουν καμία διάκριση μεταξύ της θρησκευτικής έκφρασης και του βίαιου εξτρεμισμού.

«Οι Αρχές της Σαουδικής Αραβίας δεν έχουν ποτέ ανεχθεί την κριτική των πολιτικών τους, αλλά οι πρόσφατες νομοθετικές και κανονιστικές διατάξεις μετατρέπουν σχεδόν οποιαδήποτε κρίσιμη έκφραση ή ανεξάρτητη συσχέτιση σε εγκλήματα της τρομοκρατίας», είπε ο Joe Stork, αναπληρωτής διευθυντής για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική του Human Rights Watch (Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων).

Το αντιτρομοκρατικό μέτρο επίσης εμπαίζεται από το υποκατάστημα της Αλ Κάιντα στην Υεμένη, το οποίο δήλωσε ότι δεν θα μπορούσε να αποτρέψει τους μαχητές ισλαμιστές της ομάδας και ότι αποδείχθηκε ότι το βασίλειο ήταν στην αμοιβή των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σε μία ηλεκτρονική δήλωση, η Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (AQAP) είπε επίσης η αναγνώριση από τη Ριάντ της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, μια ομάδα της οποίας οι πολιτικές πτέρυγες έχει συμμετάσχει σε εκλογές σε διάφορες χώρες, ως τρομοκρατική οργάνωση απόδειξε ότι οι κοσμικές αρχές δεν θα ανεχθούν ισλαμικές ομάδες.

Η AQAP, θεωρείται ως ένας από τους πιο επικίνδυνους κλάδους της Αλ Κάιντα μετά τις συνωμοτικές επιθέσεις σε διεθνή αεροσκάφη, θεωρείται ότι έχει αρκετές εκατοντάδες Σαουδάραβες μαχητές που πολεμούσαν μαζί με τους ομολόγους τους της Υεμένης εναντίον της κυβέρνησης στη Σαναά.

Στις 3 Φεβρουαρίου, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε αυστηρότερες ποινές για τους Σαουδάραβες που επιδιώκουν να ενταχθούν σε ισλαμικές μαχητικές ομάδες στο εξωτερικό και στις 7 Μαρτίου το υπουργείο Εσωτερικών όρισε μια σειρά από ομάδες, συμπεριλαμβανομένου της Αδελφότητας, ως τρομοκρατικές οργανώσεις.

Στην πρώτη δημόσια αντίδραση της ομάδας για τα μέτρα, ο ανώτερος αξιωματούχος της AQAP Ιμπραχίμ Αλ Ρουμπαΐς, δήλωσε στις αρχές της Σαουδικής Αραβίας σε μια κασέτα ήχου που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο: «Οι εργοδότες τους είναι ο Λευκός Οίκος». Πρόσθεσε ότι η Ριάντ φαίνεται να υπολογίζει τις αρχές των ΗΠΑ ως «θεούς».

Αντιμετωπίζοντας φιλοκυβερνητικούς μουσουλμάνους ιεροκήρυκες στη Σαουδική Αραβία, ο Ρουμπαΐς είπε: «Είστε πιο Αμερικάνοι από τους ίδιους τους Αμερικανούς».

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, η Σαουδική Αραβία θα φυλακίζει για έως και 20 χρόνια κάθε πολίτη που παλεύει σε συγκρούσεις στο εξωτερικό -μια προφανής κίνηση για να αποτρέψει τους Σαουδάραβες από την ένταξή τους στους αντάρτες στη Συρία και στη συνέχεια να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια όταν επιστρέφουν στη πατρίδα.

Οι ισλαμικές θρησκευτικές αρχές της Σαουδικής Αραβίας μιλούν εναντίον των Σαουδαράβων μαχητών που πάνε στη Συρία, αλλά το Υπουργείο Εσωτερικών εκτιμά ότι περίπου 1.200 Σαουδάραβες έχουν πάει παρ 'όλα αυτά.

Η Ριάντ φοβάται οι μαχητές που θα επιστρέψουν θα έχουν ως στόχο τη κυβερνούσα Αλ Σαούντ βασιλική οικογένεια -όπως συνέβη μετά τους πολέμους στο Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Μια έκκληση που περιέχεται στα μέτρα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας για τους μαχητές να μετατρέψουν τον εαυτό τους σε αυτό που δεν μπορεί να απαντηθεί, είπε ο Ρουμπαΐς, προσθέτοντας ότι αυτό έδειξε ότι «δεν υπάρχει βάρος στις καρδιές των μουτζαχεντίν (ιεροί πολεμιστές)».

Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας, επίσης, φοβούνται τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, της οποίας οι ισλαμιστές του σουνιτικού δόγματος αμφισβητούν την δυναστεία της Σαουδικής εξουσίας, προσπαθούν να κερδίσουν υποστήριξη στο εσωτερικό του βασιλείου από τις επαναστάσεις της Αραβικής Άνοιξης.

Στην Αίγυπτο, η Αδελφότητα, η οποία κέρδισε κάθε εκλογή αναμέτρηση μετά την ανατροπή του βετεράνου ηγέτη Χόσνι Μουμπάρακ το 2011, έχει οδηγηθεί στο περιθώριο δεδομένου ότι ο στρατός καθαίρεσε τον Πρόεδρος Μοχάμεντ Μορσί, ένα μέλος της ομάδας που υπέστη, επίσης, την καταστολή στην εποχή Μουμπάρακ.

Ο Ρουμπαΐς δήλωσε ότι η εισαγωγή της Αδελφότητας ως τρομοκρατική οργάνωση έστειλε το «μήνυμα για όλες τις ομάδες που μαλακώνουν τις διαδικασίες τους και εγκαταλείποντας ορισμένες από τις αρχές τους» ότι ποτέ δεν θα γίνουν αποδεκτές από τους «αρχηγούς της δυσπιστίας».

Οι «Αρχηγοί της δυσπιστίας» είναι μια φράση που χρησιμοποιείται από την Αλ Κάιντα για να δείξει τις κοσμικές ή φιλοδυτικές αρχές.

«Είναι απαραίτητο να παραμείνουμε σταθεροί μέχρι θανάτου, αν θέλουμε την ικανοποίηση του Αλλάχ», είπε ο Ρουμπαΐς.

Μετάφραση-Επιμέλεια-Απόδοση στα Ελληνικά ΑΟΡΑΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
Πηγή:
THE DAILY MAIL

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'